Google

Translate blog

onsdag 28 januari 2009

I USA svär nya presidenter eden och är öppet Gudstroende.


I Sverige är statsministern inte medlem i svenska kyrkan och knappast religiös. Varför är det så? USA, föredömet för frihet och företagande i moderaternas värld, är Religiöst.
Men i Sverige har man inte tagit till sig Gudstron, enbart materialismen. Varför?
En fråga som är svår att få grepp om och besvara. Varför är just Sverige ett av de mest sekulariserade länderna i världen? Hur blev det så och varför just här?


Romarrikets organisation innehöll

förvaltning regerande och lagstiftning. Det gjorde det så kraftfullt i en tid av motsatta kulturer. De behöll sin makt under lång tid tills nya generationer av romare behövde mer o mer sofistikerade njutningsmedel för att orka leva enligt detta system av trygghet o tillrättaläggande av livet.

Gladiatorer fester dödslekar o allt mer verklighetsfrämmande gjorde att kulturen till slut gick under, kanske genom degregeringen av samhällets moral och även disciplin inom det styrande skiktet.

Barbarer o andra utifrån kommande folk lyckades besegra romarna i område efter område där de ockuperat land. Kanske tristess även var en bidragande orsak till att det inte gick att upprätthålla rikets imperium. Det fanns inget att erövra längre utan enbart bevarande av stormakten. Kan det ha fått folket uttråkade?

Kan detta vara en anledning också till att socialdemokraternas samhälle i nutid kollapsade och vi får en regering som låter de som inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden söka socialbidrag o leva på existensminimum. Billigare för samhället men apatiskt för de som drabbas. Vad är annars anledningen till att många av de c:a millionen arbetslösa o sjuka röstade borgerligt än just tristess och meningslöshet.

Nu kan de i alla fall se fram emot något slags förändring. Förändring är stimulerande även om det kanske inte ger en bättre eller behållande levnadsstandard. Så enkelt är det. När det gäller romarriket så se följande intressanta länk.