Google

Translate blog

onsdag 25 juni 2014

Fas 3 ska bort, men bli kvar efter valet säger de rödgröna. Alliansen nämner inte eländet med fas 3 .


Citat: Sedan de första långtidsarbetslösa började i den kritiserade åtgärden Fas 3 har Arbetsförmedlingen betalat ut 5,5 miljarder i bidrag till arbetsgivare. Fas 3 har blivit en miljardindustri.

--- Våren 2011 växte sig kritiken så stark att oppositionen körde över regeringen i riksdagen. I ett så kallat utskottsinitiativ krävde oppositionen att inga fler skulle få börja i Fas 3. Ett utskottsinitiativ är inte tvingande. Regeringen svarade med att ändra reglerna så att även långtidsarbetslösa i Fas 3 fick tillgång till andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, och ändrade samtidigt namnet från Fas 3 till Sysselsättningsfasen. Slut citat.

Med lönsamma kriterier hittades lätt anordnare för fas 3 platser där deltagarna genom sin närvaro och inskrivning hos en hemlig anordnare tog in ca 5000 kr i bidrag skattefritt per styck till anordnaren.

På platsen kan den platsintagne antingen få besked om att sitta av tiden eller användas som gratis ordinarie arbetskraft utan lön och förmåner som den fasta arbetskraften har.

Ersättningen från ev. arbetslöshetsförsäkringen för den platssatte fas 3aren är 65 % av den a-kassa denne hade rätt till år 2001. Om inte hänvisas till socialbidrag.

Som kan utläsas i citatet ville oppositionen ha bort dumheterna redan 2011 och fick majoritet i riksdagen för detta. Alliansen sa nej, fas 3 ska vi ha kvar för det ger arbete för många anordnare.

Men vad händer om de rödgröna vinner valet? Ja, helt säkra på att fas 3 försvinner ska ingen vara, tvärtom.


Citat: vid närmare granskning ser mycket av det som i dag är Fas 3 i själva verket ut att bli kvar – även vid regeringsskifte.

– Där man gör viktiga insatser i föreningsvärlden, där ska man ju fortsätta att få finnas när vi avvecklar fas 3, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Ideella föreningar som har second hand butiker och annan verksamhet inom fas 3 – ska de finnas kvar också?

– När det är ideell verksamhet och man jobbar inom föreningar så kan vi tänka oss att man ska fortsätta att få göra det. Slut citat.

Ja, fas 3 - eller annat namn på verksamheten - kommer nog att finnas kvar.

Men viktigast är dock ändå att höja arbetslöshetsersättningen till samma köpkraftsnivå som 2001.

Vi får hoppas att så blir fallet och att alla får minst 80 % i ersättning av sin lön under arbetslösheten igen. Detta är viktigare än allt tjafs om fas 3.

 

Inga kommentarer: