Google

Translate blog

måndag 22 december 2014

Överdrifter i Sverige igen. Barn ska inget veta om krig och inte få försöka förstå det. Såvida de inte leker med detta i datorspel.


Citat: Julklappsjakten är i full gång på Gekås och på leksaksavdelningen möts kunderna av en hylla med leksaker från tillverkaren Cobi som gör lego-liknande byggbitar och figurer, bland annat i serien World War 2, WW2.

- När jag letade efter julklappar till barnen sprang jag på det här. Och när jag tittade noga på figurerna såg jag att det är tyska stridsvagnar med smajlande soldater från nazitiden. Slut citat.

När jag växte upp lekte vi indianer och vita och tog ingen skada av detta. Vi såg inte kampen som nutida utan som vilda västern lek. Västernserierna i TV var många och även på film.

Vi lekte krig, plastvapen fanns, knallpulverpistoler och ollonskottsrevolvrar. Lek med plast eller tennsoldater där soldater o material var så verklighetstrogna som möjligt. Oftast var det en kamp mellan USA och nazi-soldater.

Inte tog vi skada av detta, vi lärde oss istället att samarbeta, och då det gällde kriget så var det kampen mellan det onda o det goda. Vi visste att tyskarna var onda och därför förlorade kriget. Inga vuxna kom med pekfingrar, de flesta vuxna hade även själva levt under andra världskriget och såg inget fel i att vi lekte krig.

Idag är det tvärtom. Samtidigt som våldsamma krigsspel finns på dator eller tevespelsmarknaden. Spel som är mycket mer våldsamma än en leksak som nämns ovan o där barnen själva kan fantisera utan den fruktansvärda realism som finns i datorspelen.

Det land vi lever i silar mygg och sväljer kameler som det heter. Överdriver där vi kan och låter annat som är värre slinka igenom.

Jag har alltid undrat varför det ex. är mer tabu att skildra sex öppet på teve än att visa hur någon misshandlas. För min del mår jag mycket sämre av våldsscener än sexscener.

Men jag var ung på sextiotalet, då var sex naturligt inte något man var pryd inför. Men amerikaniseringen har väl slagit till i vårt land, där har prydheten alltid funnits då det gäller sex.

 

Inga kommentarer: