Google

Translate blog

söndag 2 september 2018

Det verkar finnas effekter av svarta hål från tidigare existerande universum. Så kallade spökhål.


Roger Penrose är en framstående matematiker och teoretiker på Oxford University vilken i en nyligen utgiven rapport beskriver sin teori om att det universum vi lever i inte var det första.

Det har funnits tidigare universum kanske oräkneliga likt det vi lever i nu vilka även innehöll svarta hål enligt teorin.

Det som är spännande är att vi kan upptäcka spår av dessa sedan eoner försvunna svarta hål och universum i den kosmiska mikrovågsstrålningen.

De är en kvarleva som gett ett sken från ett tidigare universum in i vårt nu existerande universums våldsamma födelse (Big Bang).   

Om universum fortsätter expandera och de svarta hålen ökar i omfång och antal och till slut slukar varandra till ett enda kommer en tidpunkt då inget mer existerar än ett enda  svart hål säger en teori.

Men enligt Hawkings mest kända teori förlorar svarta hål långsamt en del av sin massa och energi över tid genom strålning av masslösa partiklar som kallas gravitoner och fotoner. Om denna Hawking-strålning existerar, "då kommer  de svarta hålen att gradvis  krympa."

Vid en viss punkt skulle de  sönderfalla helt. Kvar bli en masslös soppa av fotoner och gravitoner. 

Då denna tid kommer med masslösa gravitoner och fotoner upplevs eller finns inte tid eller rymd. Detta då ett universum fyllt med bara gravitoner eller fotoner inte kommer att ha någon tid eller något utrymme säger ovanstående matematiker.

I den framtiden påstår vissa fysiker (inklusive Penrose) att det stora tomma, efter det svartahål-universumet att likna det ultrakomprimerade universumet vid det ögonblick då Big Bang uppstod då tid eller avstånd inte existerade.

Ett nytt Big Bang sker och allt startar upp igen och ett nytt universum existerar och tid och rum likaså.

Frågan blir då följande efter resonemanget ovan: Om det nya universum inte innehåller några av de svarta hålen från det tidigare universumet hur kan de svarta hålen då lämna spår i Mikrovågsbakgrundsstrålningen?

Penrose säger då att spåren inte är av de svarta hålen själva utan snarare i av miljarder års existerande av dem i form av energi ut i ett eget universum via Hawking-strålning. 

Svårt att förstå? Ja det tycket jag med som inte är teoretisk fysiker eller matematiker. Men se gärna medföljande länk för ev bättre förståelse.
Själv ser jag mer trolighet i att allt en gång blir ett enda svart hål och att allt imploderar då och försvinner i en enda punkt för att sedan resultera i  att ett nytt  Big Bang uppkommer och ett nytt universum bildas igen.