Google

Translate blog

torsdag 4 september 2008

Heter du Johansson eller Karlsson, är äldre och söker jobb blir du ratad direkt!


Läser att invandringen är Sveriges lösning på framtidens arbetsmarknad. Men att det då behövs en annan inställning till invandrare på arbetsmarknaden och förmåga att tro på att dessa kan göra ett lika bra jobb som de svenskar man söker.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157055
Men det blir ett mastodontarbete att få arbetsgivare att göra detta. I den högkonjunktur som nu varit går mängder av svenskar som varit svenskar sedan Sverige uppstod och som har vanliga sonnamn fortfarande utan jobb. Fast referenser och meriter är bra och det finns gott om arbeten som passar dem där de bor i närområdet. Varför? Jo, därför att de varit arbetslösa länge, är berättigade att ge arbetsgivaren anställningsstöd om de anställs, men i första hand därför att de är äldre. Så ovanstående omtänkande blir svårt när redan i dag helyllesvenskar ratas på grund av en sådan bagatell som ålder.

Katedralskolorna tog över på 1600-talet.

Sekelskiftet 1600 var det klart med att klosterskolorna var borta och katedralskolorna tog
över undervisningen i Sverige. Reformationen var klar, protestantismen var statsreligion.

Skolordningen från 1571 detaljstyr läxor och kurser inom utbildningsväsendet.
Inga kurser ges som inte är godkända. Det Lutherska Sverige hade Melanchthons
skolstadga som rättesnöre.

Detaljstyrning av läroväsendet och utbildningen är därmed inget nytt utan har funnits under många stadier i vår historia för att inte tala om världen i övrigt. Politiska system och diktatoriska styrelseskick har ofta detaljstyrning av människors liv i sin agenda.
Mycket troligen därför att systemet inte skulle överleva om inte kontrollapparaten var rigorös av vad människor fick eller får tycka och hur de ska agera. Och då är utbildningsväsendet en bra plattform för att påverka unga för ett visst vuxenliv i en totalitär stat.

När det gäller ovanstående system av Luthersk anda kan man läsa lite mer om Melanchton och hans liv o gärning på följande länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Philipp_Melanchthon