Google

Translate blog

onsdag 1 oktober 2008

Var tid tolkar utefter sin kunskap och sin tids förförståelsebakgrund.


Stonehenges gåta är löst skrivs det.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=831765
Knappast, säger jag. Man har bara gjort ännu en tolkning av vad stenformationen kan ha använts till. Nu är observationsidén borta. Vi är inte lika nyfikna på att vända blicken uppåt som den generation som tolkade Stonehenge till en observationsplats.

I dag vänder många blicken inåt mot healing, framgångsteologi, new age och navelskåderi. Då är det naturligt att dagens tolkare ser Stonehenge som en plats för botande av allehanda åkommor. Tolkning är något som blir efter var tids agenda. Stonehenge kommer aldrig att bli färdigtolkat. Kanske det enbart är stenstoder som symboliserar en hövdingaklans medlemmar och begravningsplatsen för dessa. Vem vet.


Den hermetiska filosofin i Sverige.

Detta var alternativet till Aristoteles filosofi och skolastiken. En inriktning kommen ur arabisk mystik och platonism. Det var heremetiker, rosemkreutzare, paracelsusanhängare, teosofer och pansofer som tillsammans ville revolutionera universitetens lärosatser och när de ändå var i farten även Luthers lära.

Intuitivt navelskåderi var en bättre metod för kunskap ansåg man än Aristoteles logiska resonemang. Filosofi och religion skulle ses som likställda grenar av samma verklighetskunskap.

För att förstå naturens mysterier måste man först ha upplevt det som man kallade det gudomliga ljuset. Detta var tankar från nyplatonismen och idévärlden. Det var en tid som var magikers och astrologers blomstringstid. Ja självklart var alkemisterna också i ropet under dessa år. Åren var 1600-talets och Europa florerade av kättarprocesser, inkvisitionen och häxbränning.

Om det var en bättre tid än nu? Det beror på om man är intresserad av magi och mystik.
Då var den bättre. Självklart då utan häxbränningar och liknande otyg som människan roade sig med när rädslan för djävulen etc. tog sina utryck i magikens vidskeplighetsfrämjande 1600-tal. Läs gärna lite mer för att förstå hermentiken etc. på
http://www.golden-dawn.com/temple/index.jsp?l=swe