Google

Translate blog

tisdag 1 januari 2008

Anaximander något finns där ute



Anaximander (610 f.Kr., död 546) var en av de första filosoferna som ansåg att urämnet var apeiron vilket betyder det obestämda och oavgränsande i tid och rum. Något som var ursprunget ur något. Vi kan troligen se detta exempelvis som ur anden av Gud. Att Gud, Zeus eller någon annan gud eller gudar beroende på trosinriktning i tid och rum, genomsyrar allt och att allt utgått ur denne.

Mycket förenar tro och filosofi och många filosofiinriktningar utgår från, eller försöker, få in religionen i sin teori. Det bildar många gånger en enhet.

Själv är jag troende och medlem i svenska kyrkan. Men då detta ej är en religiös blogg ser jag ingen anledning att gå djupare in på detta än att jag ser parallellen mellan Anaximanders filosofi och tron på en Gud som likhetstecken. Apeiron som ande ursprunget ur skapelsen eller en skapare.

Något finns där ute är något som jag tycker många anser fastän de inte tror på en Gud. Sekualiseringen har resulterat i en ökande tro på det okända. Denna tro har självklart funnits tidigare också men i dag kan man se en acceptans för det även i medier. Jag tänker då på tv i vilket program om det okända var relativt ovanligt för bara några årtionden sedan.

I dag finns många tv-serier som har sin utgångspunkt från det okända. Medium på uppdrag, spökplatser som ska undersökas mm mm. De förr så populära deckarserierna har fått allt större konkurrans av serier av mysticism. Lost, mfl serier får allt större publik. Detta visar på ett behov av att bekräfta livet eller tron på livet efter detta vilket tidigare tillfredsställdes av bla kristendomen.

Det finns hur mycket trosinriktningar som helst i dag och många skapar sin egen tro. Det är new age som var början till denna massframställning av tro. Sekualiseringen har med andra ord inte resulterat i en ökning av ateism utan enbart till nya uppfattningar av eller tillbakagång till tidigare mysticism då det gäller meningen med tillvaron och livet. På nätet finns många länkar till ghostpicture mm mer eller mindre seriösa. Seriositeten får var och en själv bedömma då det gäller äktheten av dessa bilder.

Anaximander skulle troligen känt igen mycket av dagens tankar om han haft möjlighet att komma på besök till vår tid.
http://www.spiritualworld.org/