Google

Translate blog

onsdag 14 januari 2009

Nya rön om Vintergatan visar hur lite vi egentligen vet.


Man kan tro att vi visste det mesta om vintergatan eller åtminstone dess storlek.
Men nej då, inte visste vi det fast vi har alla dessa mätinstrument.


Hur mycket vet vi egentligen och vad ska man tro om allt vetande som egentligen är teorier och inget annat? Kan man jämföra vetenskap med gudstro? Ja visst båda handlar om ställningstagande och tro inget annat. Det finns ingen konkret vetenskap. Inget konkret vetande. Enbart vetande grundat på teorier och metoder som ses som riktiga i just vår tid.


Sven Hof

levde mellan 1703-86 och är mest uppmärksammad som språkforskare, lärare och slutligen rektor vid Skara gymnasium 1742-57. 1757 blev han professor. Han gjorde värdefulla iakttagelser om sin tids språk och hur det användes vilket han nedtecknade i sin skrift Swänska språkets rätta skriftsätt där han förordar en mer ljudenlig stavning och i sin Dialectus Vestrogothica där han beskriver västgötadialekten. En helt riktig ståndpunkt tycker jag vilket även skulle behövas i det engelska språket.

Men han misslyckades och även med det han kanske än mer ville bli ihågkommen för och det var sin forskning i lanthushållning. Han lämnade in många arbeten till vetenskapsakademin inom detta fält men refuserades ideligen.

Men nog kan han vara nöjd ändå, ihågkommen blev han, bland språkforskare och är så även i dag. Nog är det få förunnat, då jag misstänker flertalet önskar att få ett odödligt namn i historien och inte bara försvinna när de anhöriga glömt. Men då i positiv bemärkelse.
Det finns personer som blivit odödliga på grund av sin dumhet och grymhet också.
Låt oss ta varning av dessa drumlar och inte se upp till dessa omogna tokskallar.