Google

Translate blog

tisdag 10 september 2019

Kratern där nedslaget skedde som räddade jorden från fibulavintern.


I Barlangibergen i OutBack i västra Australien finns en plats  som visar spåren efter en krater, Yarrabubba crater. I denna krater tog och mejslade en gång ursprungsbefolkningen under många sekel (troligen tusentals år) stenar till skarpa verktyg.



 Nu har geologer lagt till en ny historia till dessa stenars ursprung genom att visa att de uppstod för 2 229 000 000 år sedan, när en asteroid kraschade in i vår planet. Fyndet gör Yarrabubba Crater ett 70 kilometer brett ärr i bergsområdet till Jordens äldsta spår av en kollision med en asteroid.


Forskarna har tidigare antagit att vulkanutbrott avslutade istiden som fanns den gången och vilken täckte hela planeten. Men Erickson geokronolog vid NASA: s Johnson Space Center i Houston, Texas och hans kollegor spekulerar i att Yarrabubba kan ha hjälpt till att tina denna istid snabbbare än vad som annars skulle skett.


De modellerade effekten av en 7 kilometer bred asteroid som slog ner i ett istäcke med tjockleken 2-5 km. De fann att effekten  då kunde  ha blivit att damm spridits tusentals kilometer. Effekten av detta damm skulle då blivit ett mörkt dammlager på isen. Mörk is vilken smälte fortare genom att värme absorberas lättare i mörkt färgade områden än vanlig is.


 Det skulle också enligt beräkningar ha skickat en halv biljon ton värmd ånga ut i stratosfären och resulterat i mer vattenånga där än vad som numera finns där.


 Andrey Bekker, en geolog vid UC Riverside tvivlar dock på att vattenångan skulle ha bestått under de århundraden som behövdes för att tina jorden. "Jag är inte övertygad om att det skulle kunna göra det här jobbet", säger han. Christian Koeberl, en Impact expert och generaldirektör för Natural History Museum i Wien anser därför att effekterna av kratern nedslag måste undersökas ytterligare av  paleoclimate forskare.


Jag (min anm) tolkar det som att utöver denna asteroids nedslag behövdes något mer. Det finns ju redan. Nedslaget och många vulkanutbrott jorden runt är mitt svar. Det ena utesluter inte det andra båda behövdes för att det skulle ske under den tidsrymd det tinades upp en världsis. I annat fall hade det tagit längre tid. 


Fri Bild på Barlangi Rock området  i Australien där kratern finns.

Inga kommentarer: