Fysik är ett ämne som liknar matematik och därför innehåller formler av skilda slag. Av den anledningen är många tveksamma till att läsa det mer än absolut nödvändigt.
Få har upptäckt fascinationen av hur mycket som kan förklaras genom detta ämne.
Varför är det då så impopulärt bland många? Jag tror att det beror på att den som inte har en naturlig fallenhet för matematik har svårt för att ta till sig kunskapen då den fodrar en del av den som pluggar det.
Vår tid är mer en det snabba förändringarnas tid och då lockar de humanistiska samhällsämnena mer. Detta då detta gebit har mycket, ibland flummig, kunskap som det som är aktuellt att lära sig i dag men är ute i morgon då ny flum kommit att vara inne.
Naturvetenskap som fysik förändras långsamt och vissa normer och formler är gällande sedan antiken och ickeförändringsbara.
Därför passar detta många gånger inte vår tid. Tyvärr. När man lärt sig grundfysiken står den fast till skillnad mot samhällsvetenskaperna som man knappt kan lära sig förrän ny kunskap kommit. Om det nu är ny och inte bara ett nytt sätt att tänka på statiska ting.
2 kommentarer:
Humaniora och samhällsvetenskaper grundar sig på ett annat vetenskapligt tänkande än naturvetenskaperna. Det går inte att få samma exakthet i dessa eftersom människor och mänskliga aktiviteter till skillnad från naturen inte är lika förutsägbara. Det är därför inte konstigt att kunskaperna i humaniora växlar mer över tiden än i naturvetenskaperna, men behöver det vara dåligt?
Jag är SO-lärare och pluggar för närvarande historia och filosofi. Jag tycker då inte att dessa ämnen är speciellt flummiga...
JO det tycker jag. Är själv utbildad pedagog och sociolog och dessa ämnen ändras vartefter nya idéer får fotfäste i den akademiska världen. Det som var sant för några år sedan lärs inte ut längre och nya inriktningar har tagit dess plats. En utbildning i ovanstående ämnen utan arbetsliv och fortsatt lärande blir värdelös på arbetsmarknaden efter ca 3 år. Samhällskunskap och Historia är lite skillnad mot ovanstående ämnen vilka jag menade.
Skicka en kommentar