Google

Translate blog

lördag 18 april 2015

Hur länge klarar en människa en vistelse i rymden utan att bli tokig.


Citat: Den amerikanska astronauten Scott Kelly och den ryska kosmonauten Michail Kornienko lyfte på fredagskvällen från kazakstanska Baikonur i en rysk Sojuzraket.

De två ska spendera nästan ett helt år, 342 dagar, på den internationella rymdstationen ISS. Vistelsen är ett halvår längre än de vanliga ISS-besöken och kommer att ge forskare möjligheten att undersöka hur kroppen reagerar på tyngdlöshet under mycket långa tider. Slut citat.

Hur länge klarar en människa en vistelse i rymden utan tyngdlagens kraft vilken kroppen är anpassad för? Vi har sett hur astronauter vilka återvänt haft balansproblem när de kommit tillbaks. Muskler förtvinar.

Säkert kan i framtiden konstgjord tyngdkraft konstrueras i rymdfarkosterna. Tyngdlösheten bekämpas.

Men vad som är betydligt allvarligare för långa rymdfärder är den psykiska pressen av isolation och instängdhet. För att inte tala om omöjligheten av att vid behov avbryta färden och komma tillbaks till Jorden.

Här kan ingen teknik vara ersättningen. Jag ser detta som omöjligt att leva under innan det i en eventuell framtid kan konstrueras jätterymdskepp av samhällskaraktär likt de som finns i sf-litteraturen.

Lika verklighetsfrämmande är det att tro att de som nu anmält sig för enkelbiljett till Mars i framtiden inte kommer att ångra sig efter en tid på Mars.

Inga kommentarer: