Metan bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer. Metan finns på vissa platser på Mars. Men har inget med vinderosion att skaffa enligt nya rön.
Vid Newcastle University har studier visat att metankan framställas över tid både geologiskt och biologiskt.
Anna Neubeck, forskare vid Uppsala universitet säger bland annat i vetenskapsradion den 8 juni 2018, – Tyvärr finns flera processer som kan skapa organiska föreningar utan liv.
Detta med anledning av att man inte ska ta för givet att tecken på metan på Mars eller andra himlakroppar säkert pekar på liv. Vi har ju ex Saturnus största månen Titan där sjöar av etan och metan finns (dock vet vi inte här heller dessas ursprung) .
Men det ger en kanske 50 % möjlighet att det kan finnas liv (eller har funnits) på platser där metan finns. Det vet vi bara när vi på plats kan noggrant undersöka källans ursprung.
På Mars upptäcktes metan redan 2003 på vissa platser. Gasen finns i speciella fickor på Mars vilket kan visa att det här finns eller har funnits liv under ytan.
Det är en fråga för framtida studier vad som bildat metanet här. I dag vet ingen.
Här på jorden bildas däremot 80 till 90 procent av allt metan från (eller av) olika livsformer. Men gasen kan bildas på annat sätt så ett helt säkert tecken på liv är inte förekomsten av gasen. På jorden bildas 10% av oorganiska effekter.
Bild från vikipedia på en av metanbildarna i världen. Men det finns många fler människan exempelvis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar