Kanske vattenplaneter är det vi ska söka efter som frön till landmassor och liv. En annan tanke är att det då knappast är konstigt att vattenlevande varelser var först och efterhand resulterade i landbaserade varelser och växter när landhöjningen kom då föda då kom till på landytorna.
Hur såg jorden ut för 3,2 miljarder år sedan? Nya bevis tyder på att planeten var täckt av ett stort hav och inte hade några landmassor.
Kontinenter dök upp senare genom tektonik (landhöjning av plattan) steniga landmassors uppbrytning genom havsytan säger en del forskare.
Dessa forskare hittade ledtrådar om denna gamla vattenvärld bevarad i en bit av en gammal havsbotten i nordvästra Australien. En havsbotten som är 4,5 miljarder år gammal.
För än längre sedan uppstod kollisioner mellan damm och stenar vilket bildade vår planet i form av en bubblande smält sfär av magma som var många hundra mil djup. Jorden kyldes när den snurrade där ute efter 1000 till 1 miljon år och bildade kylmagma, de första mineralkristallerna i jordskorpan.
Därefter kan jordens första vatten ha kommit hit från isrika kometer i vårt solsystem eller från damm och moln av partiklar som kom där utifrån.
När jorden var ett varmt magmahav försvann vattenånga och gaser ut i atmosfären. "Det regnade sedan ner från atmosfären när planeten svalnade säger en av rapportförfattarna Benjamin Johnson biträdande professor vid Institutionen för geologiska och atmosfäriska vetenskaper vid Iowa State University.
Bilden kommer från och är royaltyfri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar