Google

Translate blog

tisdag 3 augusti 2021

Hubble har hittat vatten på månen Ganymedes

 


Jupiter har minst 79 månar den största heter Ganymedes och denna måne är även den största månen i hela solsystemet. Dess diameter är cirka 5200 kilometer och är det nionde största objektet i solsystemet.  Ganymedes är därmed större än såväl planeten Merkurius som samtliga dvärgplaneter därute.

Hubbleteleskopet har nu bevisat att det finns vattenånga i atmosfären vilket har misstänkts länge men nu bekräftas och därmed stiger intresset för Ganymedes betydligt. Forskare använde nya och arkivlagda datamängder (från två decennier) från NASA:s rymdteleskop Hubble och analyserade och gjorde då upptäckten som mu publicerats i tidskriften Nature astronomy. 

 

Det var i en del av ett stort observationsprogram med syftet att stödja NASA:s Juno-uppdrag 2018 som  ledde Lorenz Roth vid KTH i Stockholm teamet som ville mäta mängden syre med hjälp av insamlat material från Hubbleteleskopet. Teamets analys innebar en kombination av data från två instrument: Hubbles kosmiska Origins-spektrograf (COS) från 2018 och arkivbilder från Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) från 1998 till 2010.

 

Till deras förvåning och tvärtemot de ursprungliga tolkningarna av data från 1998, upptäckte de att det knappt fanns några fria syreatomer i Ganymedes atmosfär. Detta innebär att det måste finnas en annan förklaring till de uppenbara skillnaderna i de UV aurora-bilder som man taget som visar på motsatsen.

Roth och hans team tittade därför närmare på den relativa fördelningen av norrskenet i UV-bilderna. Ganymedes yttemperatur varierar kraftigt under dagen och runt middagstid nära ekvatorn kan det bli tillräckligt varmt för att isytan släpper ut (eller sublimerar) några små mängder vattenmolekyler (is finns i mängd här). Faktum är att de upplevda skillnaderna i UV-bilderna är direkt korrelerade med vad vatten skulle förväntas ge för effekt i månens atmosfär.

Tidigare forskning har gett indicier på att här finns  mer vatten under ytan inklusive isen än alla jordens hav rymmer. Temperaturen där är dock så kall att vattnet på ytan är fruset. Ganymedes hav skulle enligt beräkningar ligga ungefär 16 mil under skorpan; Därför skulle vattenångan inte representera avdunstningen av detta hav enligt tidigare rön. Men nu har det visar sig att vattenånga kan komma fram.

Troligen är det värme från vulkanism som sänder ut gejsrar av vattenånga ibland. Kanske haven inte finns så djupt som beräknats. Gejsrar som sprutar upp vattenånga finns på andra månar som ex på Saturnus måne Enceladus och Jupiters måne Europa (min anm.). Om det kan finnas liv i dessa hav är omöjligt att veta med dagens kunskap.

Bild på månen Ganymedes från vikipedia

Inga kommentarer: