Google

Translate blog

torsdag 28 mars 2024

Mikrogravitation orsakar markanta förändringar i genuttryckrytmen hos människor

 


Astronauter som utsätts för mikrogravitation upplever förändringar i fysiologin, inklusive immunsuppression som visar sig som ökad inflammationsrisk, minskad muskelmassa och minskad bentäthet. Då bemannade rymdfärder ökar är det viktigt att förstå förändringar i de molekylära mekanismer som ger dessa förändringar.

Huvudförfattaren till en ny studie i ämnet som nyligen  publicerades i tidskriften iScience (med ekonomiskt stöd från BBSRC- Biotechnology and Biological Sciences Research Council) Simon Archer, professor i molekylärbiologi för sömn vid University of Surrey,  beskriver:

– Den här unika studien representerar det största longitudinella datasetet av tidsseriegenuttryck hos människa. Människans genuttryck varierar rytmiskt över dygnet och det är viktigt att samla in tidsseriedata istället för från enstaka tidpunkter för att få en fullständig bild av vad som sker i kroppen när den utsätts för simulerad mikrogravitation. Det väcker frågor om effekterna av konstant sängläge på våra kroppar något vi har identifierat ge en dramatisk effekt på den tidsmässiga organisationen av mänskligt genuttryck.

I en studie som samordnades av Europeiska rymdorganisationen ESA vid MEDES rymdklinik i Toulouse genomförde 20 män ett 90-dagarsprotokoll som bestod av två veckors baslinje (normalt mänskligt liv) därefter 60 dagar av konstant sängläge med en lutningsvinkel på -sex grader med huvudet nedåt för att simulera effekterna av den  mikrogravitation som astronauter upplever. Protokollet avslutades därefter med två veckors återhämtning.

Professor Derk-Jan Dijk, professor i sömn och fysiologi och chef för Surrey Sleep Research Centre, beskriver: "En gång i tiden trodde man att rymdresor var ogenomförbara; Rymdindustrins tillväxt innebär dock att det nu är en reell möjlighet. Mycket är fortfarande okänt om mikrogravitationens inverkan på kroppen, och det är viktigt att vi vet mer om detta innan vi börjar "semestra" i rymden. Med utgångspunkt i vad vi har funnit kommer den andra delen av vår studie, med samma kohort av män och kvinnor, att undersöka vilken inverkan mikrogravitation har på sömn, dygnsrytm och hormoner hos individer.

Professor Keith Ryden, professor i rymdteknik och chef för Surrey Space Centre, beskriver: "Bemannade rymdfärder är mycket på agendan igen med planer på att astronauter snart återvänder till månen via NASA:s Artemis-projekt och tillväxten av rymdturism finns nu också på agendan.

Vi bör veta mer om hur vi ska möjliggöra långa resor till Mars exempelvis utan att människokroppen förfaller innan en sådan resa kan bli möjlig.

Bild https://pxhere.com/

Inga kommentarer: