Google

Translate blog

måndag 30 juni 2025

Asteroiden Ryugu visar sig innehålla ett oväntat mineral.

 


Bild wikipedia på Ryugus.

Den 27 juni 2018 gick den japanska rymdsonden Hayabusa 2 in i en omloppsbana runt asteroiden Ryugu. I oktober 2018 släppte Hayabusa 2 ner en liten robot med namnet Mascot på Ryugus yta.  2019 samlades in stenprover från ytan som sedan transporterades till jorden. De orörda proverna från asteroiden Ryugu som returnerades av Hayabusa2-uppdraget den 6 december 2020 har varit avgörande för att förbättra vår förståelse av primitiva asteroider och hur solsystemet bildades.

Asteroiden Ryugu av C-typ består av sten som liknar meteoriter som kallas CI-kondriter, som innehåller relativt stora mängder kol och som har genomgått omfattande vattenförändringar i sitt förflutna. Asteroiden har mycket låg densitet.

En forskargrupp vid Hiroshimas universitet upptäckte förekomsten av mineralet djerfisherite  koppar-järnsulfidmineral i ett Ryugu-korn. Förekomsten av detta mineral är helt oväntad eftersom djerfisherit inte bildas under de förhållanden som Ryugu troddes ha utsatts för under sin existens.

 – Upptäckten av djerfisherit i ett Ryugu-korn tyder på att material med mycket olika bildningshistoria kan ha blandats tidigt i solsystemets utveckling eller att Ryugu upplevde lokala, kemiskt heterogena förhållanden som inte tidigare varit kända. Detta fynd utmanar uppfattningen att Ryugu är enhetligt till sin sammansättning och öppnar nya frågor om komplexiteten hos primitiva asteroider, beskriver huvudförfattaren till studien Masaaki Miyahara, docent vid Graduate School of Advanced Science and Engineering, Hiroshimas universitet.

Studien publicerades den 28 maj 2025 i tidskriften Meteoritics & Planetary Science

Inga kommentarer: