Google

Translate blog

måndag 14 april 2008

Ondskan finns även i vår tid


Marburgskolan innefattade män som Hermann Cohen och Paul Natorp. Nykantianismen var ett i första hand de vetenskapsteoretiska och kunskapskritiska frågeställningarnas forskningsprogram.

Cohen utvecklade ett slag av panlogism enligt vilken de logiskt matematiska fodringarna inte bara bestämmer vetenskapens form utan även dess innehåll. Tänkandet självt producerar den värld som är vetenskapens föremål och erfarenheten sitt objekt.

Det fanns en hel del olika nykantianska skolor och inriktningar under sekelskiftet vi talar då om sekelskiftet mellan 1700 och 1800talet.

Tysklands filosofer var i ropet och mycket inflytande kom därifrån.

Skolor kommer och går medan nya idéer uppstår och andra försvinner. Vissa består i böcker och blir klassiska och intressanta att se som bakgrund för hur filosofin förändrats genom tiderna andra förfaller i glömska och försvinner helt. Vilka som försvinner eller inte är ofta slumpens val.

Något fastnade i rätt tid för en viss tankekedja eller för en viss filosof vilken lyckades rädda minnet av detta för eftervärlden. Ja slumpen kan döda genier och förhärliga dårar det har vi sett många exempel på genom historien. Äras den som äras bör är inte alltid sant.

Nu till denna artikel som visar hur vissa saker en gång ärats men som historien i dag fördömt.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=152168

Detta visar att det även i kyrkan som ska gå de godas och mänskligas ärenden om man inte tolkar bibeln som fan läser den finns och har funnits många onda män och kvinnor. Det är inte konstigt, om det är någon plats det onda vill utplåna och nästla sig in i så är det självklart i kyrkan. Förvillade kristna som inte förstår det kristna budskapet men likväl tror sig vara kristna har förstört mycket i vår värld. Läs artikeln och begrunda över det öde som drabbade hundratals under en ond tid där kyrkan gick de ondas ärenden säkert utan att förstå detta. Tänk begrunda och se tecknen från vår tid men stötta dem inte.

Ondskan finns idag också i politik som i vardag. Rättvis fördelning exempelvis finns detta i Sverige i dag exempelvis? Se på arbetslösas situation och hur skatterna fördelas. Är det godhet eller egosim och ondska som styr mer och mer även i vårt land i dag. Vart kan det leda? Tänk vidare.

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Det länder kyrkan till heder att den själv gör upp med detta.

Men hela situationen visar ju på att Katolska kyrkan som alla samfund består av bristfälliga människor. Därav denna paradoxala konsekvens.
Vi kan nog aldrig begära av en sammanslutning av något slag att den ska vara en tanke och ett hjärta. Godhet o ondska följer alltid varandra.

Inte minst erfar jag det i dessa yttersta dagar när Svenska kyrkan slagit till med all sin kraft mot mig.
Jag är inte längre Kyrksyster i den bemärkelsen att jag tillhör kyrkans vigda tjänare.

Rolf sa...

Ja tyvärr är människan bristfällig. Men hade den inte varit detta hade den inte varit en människa med fri vilja. Tyvärr är människan även lättledd och många gånger godtrogen. Därav svårigheten av att veta vad som är gott och ont. Följer man Jesus och bibeln förstår man. Men tolkningar av starka personligheter kan vilseleda många människor. Rolf