Bajkalsjön är världens största och djupaste
sötvattensjö, enligt Gizmodo. Det är hem för många sorter av fisk som inte finns
någon annanstans i världen, och även en population av sötvattensälar finns här.
Isringarna i Bajkalsjön i Sibirien har förbryllat forskare i årtionden.
Nu har forskare kommit till resultatet att de orsakas av varma, cirkulära virvelströmmar av vatten under isen. Forskare anser att detta sker på grund av vindmönster, floder som rinner ut i sjön och formen på sjöns kust och botten.
Virvlarnas starka strömmar smälter isen vid kanten men är inte tillräckligt starka för att för att ge effekt av snösmältning i centrum av de bildade hålformationerna.
"Resultaten av våra fältundersökningar visar att det finns varma virvlar som cirkulerar i medurs riktning under istäcket", säger Alexei Kouraev, hydrolog vid universitetet i Toulouse, i ett uttalande från NASA. I virvelns mitt smälter isen inte – även om vattnet är varmt – eftersom strömmarna är svaga", säger han. "Men på virvelgränsen är strömmarna starkare och varmare och vattnet leder då till snabb avsmältning."De flesta ringarna uppstår i mars och april och har diametrar på ca 4-6 km. De ses inte från marken utan kan bara ses från satelliter. Dess varaktighet är i en del fall endast några dagar andra någon månad.
Forskning av detta slag av geologiska fenomen likväl som väderfenomen mm är viktigt att göra på jorden där detta inte fullt ut förstås. Resultaten ger även kunskap om hur vi då ska tolka resultat vi ser eller mysterier vi upplever i formationer eller mönster på främmande planeter eller månar däruppe.
Bild ovan från vikipedia på is i sjön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar