Google

Translate blog

måndag 17 februari 2020

Galax XMM-2599 och dess kända historia


Astronomer upptäckte en sällsynt stor galax som snabbt kom till i universums barndom. 


Galaxen är känd som XMM-2599 och finns cirka 12 miljarder ljusår från jorden vilket innebär att forskarna ser galaxen som den fanns när universum var ungt. (The Big Bang som skapade universum inträffade för 13,82 miljarder år sedan.)


 Redan innan universum var 2 miljarder år gammalt hade  XMM-2599 uppstått med massa av mer än 300 miljarder solar. " Benjamin Forrest,  postdoktor forskare vid Institutionen för fysik och astronomi vid University of California Riverside (UCR) säger i en ny rapport att än mer anmärkningsvärt är att  XMM-2599 bildade de flesta av sina stjärnor i en enorm hastighet när universum var mindre än 1,8 miljard år gammalt och sedan blev inaktivt när universum var bara 1,8 miljarder år gammalt (stjärnbildningen avslutades).


Vi vet inte vad galaxen är i dag," säger Wilson en annan forskare . " Vi vet att den inte kan förlora massa. En intressant fråga är vad som händer runt omkring. Med tiden kan gravitationskraften  ha dragit till sig närliggande stjärnbildande galaxer och dessa då bildat en ny stjärnbildning omkring galaxen (vi vet inte vi ser galaxen som den såg ut för 12 miljarder år sedan).


Men ingen kan förutsäga vad som sker över tid (min anm.) Kanske galaxens stjärnor som är väldigt lika i ålder en gång dör ut tillsammans under en för universum kort tid. Vi får en galax av avdöda stjärnor i formor av supernovor och novor.


Bild ovan från https://www.flickr.com/photos/flights_of_fancy/11731678775 på  tanken om ett parallet universum som existerar samtidigt som vårt skilt åt i rummet och tiden. Tankar av detta slag finns och jag ser dem inte som omöjliga.

Inga kommentarer: