I åratal har amatörastronomer väntat på att en komet ska passera jorden i så starkt ljus att den kan ses utan hjälpmedel. Nu är vi där.
Det är Comet ATLAS eller C/2019 Y4 som med all trolighet ska kunna ses med blotta ögat. Den upptäcktes den 28 december 2019 men var då en svag ljusfläck ej synlig utan teleskop. Men sedan dess har den ljusnat så snabbt att astronomer har stora förhoppningar att den ska bli väl synlig. Men astronomer vet av erfarenhet att ljusstarka objekt plötsligt kan minska i ljusstyrka.
Comet ATLAS upptäcktes i riktning mot Stora Björn på den 20:e magnituden och var då ett ytterst ljussvagt objekt. Den var då ungefär 398000 gånger svagare än stjärnor som är på tröskeln till att kunna ses med blotta ögat. I december var den 439 miljoner kilometer från solen.
Kometer lyser vanligtvis när de närmar sig solen och som närmast kommer Atlas den 31 maj och befinner sig då 37,8 miljoner km från solen. En sådan enorm förändring av solavstånd skulle normalt orsaka att en komet ökar i luminositet med nästan 11 magnituder, tillräckligt för att göra ATLAS väl synlig i ett litet teleskop eller en bra kikare. Men det är inte ljusstarkt nog för att ses utan hjälpmedel.
Men ATLAS har överraskat sedan upptäckten har kometen blivit ljusare med en nästan oöverträffad hastighet. Den 17 mars var ATLAS redan på magnitud +8,5 över 600 gånger ljusare än väntat. Därför är förväntningarna med denna isiga klump att den kan öka betydligt över ovanstående väntande 11 magnituder då den är som närmast solen. Om inget oväntat sker kommer den att bli synlig för blotta ögat från jorden. Något som amatörastronomer väntat på länge. En komet som kan ses av envar utan hjälpmedel. Själv (min anm.) är jag lite fundersam. Kanske denna snabba ljusstyrka visar på att den håller på att upplösas och gör så när den kommer än närmre solen.
Bild från vikimedia på kometen Atlas bana i vårt närområde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar