Google

Translate blog

torsdag 2 april 2020

Kometen Barisov kommer att lämna a vårt solsystem i spillror.


Kometen  Borisov (från vikipedia) ovan på bild fotograferad i oktober 2019.  Upprepade observationer av objektet och spårning av dess bana visade att det var en komet som kommit från ett okänt solsystem och inte var en av de kometer som finns i vårt solsystem och besöker vårt närområde då och då.


Nu i mars fann astronomer som checkar in på objektet att något konstigt hände. Ett team baserat i Polen rapporterade att två gånger i mars hittills hade Comet Borisov ljusnat. "Detta beteende är starkt ett tecken på en pågående kärnfragmentering", skrev de i en anteckning som beskriver de nya observationerna. Den håller på att upplösas med andra ord. Ett  fenomen troligast orsakat av Borisovs bana då den var som närmst solen i december och dess is inte tålde detta för att hålla samman kometen i ett stycke.


 Borisov var en spännande upptäckt eftersom den likt asteroiden Oumuamua är dett  interstellära objekt. Skillnaden mot  Oumuamua  är att astronomer identifierade Borisov tidigt och kunde observera objektet under dess bana medan Oumuamua plötsligt dök upp och sågs enbart under kort tid.



Inga kommentarer: