Google

Translate blog

lördag 10 april 2021

Var finns de säkraste platserna i Vintergatan?

 


Astronomer har sökt igenom  Vintergatan med syftet att identifiera de säkraste platserna för liv. Jorden finns inte överraskande på en bra plats för detta.

"Kraftfulla kosmiska explosioner är inte försumbara för existensen av liv i vår galax under hela dess kosmiska historia", säger huvudförfattaren till den nya studien i ämnet Riccardo Spinelli, astronom vid universitetet i Insubria i Italien. "Dessa händelser har spelat en roll för att äventyra livet över större delen av Vintergatan." Explosioner är vanligare i mer täta stjärnregioner och var som vanligast i universums barndom".

Slutsatsen blev att där kraftiga kosmiska explosioner genom historien kan  ha utplånat möjligt liv eller omöjliggjort bildandet av liv. I centrala vintergatan har dessa varit vanligast.

 Dessa explosioner som ex supernovor och gammastrålutbrott skickar ut högenergipartiklar och strålning  förstör DNA. Med denna logik kommer regioner som är mer gästvänliga för livet att vara de där frekventa explosioner är ovanligast  resonerade astronomerna.

Förutom att hitta de dödligaste platserna för liv identifierade astronomerna också de säkraste platserna i galaxens historia och gick tillbaka 11 miljarder år i tiden genom dataanalys. Resultatet visar att vi finns i utkanten av ett brett band av lugna stjärnor. I Vintergatans ungdom var galaxens kanter den säkraste platsen och är så än i dag.

Utöver det måste planeter finnas i en zon runt sin sol där värme och aktivitet från deras sol är helt rätt för livets start och bevarande (för liv som på Jorden). Men förutom dessa lokala förhållanden måste livet skyddas för skadlig strålning  från interstellära rymden. Här är jorden unik med sina skyddande bälten där ozonskiktet ingår ex.

Att finna ett solsystem liknande vårt där tillrättaläggande för livet gjorts (eller slumpmässigt skett?) som på jorden och förhållandet till solen är optimalt kanske är omöjligt att finna på någon annan plats (min anm.).

Bilden är en illustration av Vintergatan som visar dess spiraler och solens placering (originalbild från NASA). Publicerad på vikipedia.

Inga kommentarer: