Google

Translate blog

fredag 9 april 2021

Ny typ av kratersjö upptäckt på Mars. Plus en länk till livesändning vid Mars

 


I en studie nyligen publicerad i Planetary Science Journal beskriver ett forskarlag lett av Brown Ph.D.student Ben Boatwright en ännu inte namngiven krater på Mars med några förbryllande egenskaper. Kraterns golv har omisskännliga geologiska bevis på gamla bäckfåror och dammar.

Men det finns inga bevis för inloppskanaler där vatten kan ha kommit in i kratern utifrån och inga bevis på grundvattenaktivitet där det kunnat bubbla upp underifrån. Forskarna drar därför slutsatsen att kratern troligen fått sitt vatten från en glaciär. Teorin är att vatten strömmade in i kratern från en glaciär (om spår av denna hittats förtäljer ej artikeln min anm.) vilket innebar att den inte lämnade efter sig en dal eftersom det kom direkt från ovan. Vattnet försvann så småningom (troligen ner i marken alternativt avdunstade min anm.) från kratern där det lämnat sitt geologiska märke på marken.

 

Den typ av rest av sjö som beskrivs i studien skiljer sig starkt från andra marsiska kratersjöar som de i exempelvis Gale och Jezerokratrarna där NASA-rovers för närvarande utforskar.

 Boatwright tillägger att kratern ger viktiga ledtrådar om Mars tidiga klimat. Det råder ingen tvekan om att marsklimatet en gång var varmare och blötare än den frusna öken som bereder ut sig på planeten idag. Vad som dock är mindre säkert är om Mars hade ett jordliknande klimat med ständigt strömmande vatten under årtusenden eller om det mestadels var kallt och isigt med korta perioder av värme som tillfälligt  smälte isen.

Klimatsimuleringar för tidiga Marstider tyder på att temperaturerna sällan nådde en topp över fryspunkten, Boatwright kunde kartlägga detaljerna i kraterns spår av sjösystemet med hjälp av högupplösta bilder tagna av NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter. Bilderna avslöjade spår av troligen en gång strömmande vatten så kallade inverterade fluviala kanaler.

När vatten rinner över en stenig yta kan det lämna efter sig kornigt sediment. När dessa sediment interagerar med vatten kan de bilda mineraler som är hårdare än den omgivande stenen. När ytterligare erosion under miljontals år täljer bort den omgivande stenen lämnas de mineraliserade kanalerna kvar som upphöjda åsar som spindlar över landskapet. Dessa funktioner, tillsammans med sedimentavlagringar och strandlinjefunktioner visar tydligt var vatten en gång flödat i kratern.

En noggrann undersökning av kraterväggen visade också en distinkt uppsättning åsar som vetter uppåt kraterväggen. Funktionerna överensstämmer med åsar som bildas där en glaciär har gått och ger då avlagringar i form av stenflisor . Sammantaget pekar bevisen på ett glaciärmatat system, konstaterade forskarna.

Nog har vatten flödat ibland på Mars historiskt (min anm.) Frågan är om det kan ske igen? Svaret kanske en gång kommer.

Bild från vikipedia en nytagen bild från Mars. Länken här nedan är en livesändning online vid Mars som sänt dygnet runt sedan den 6 mars  https://www.youtube.com/watch?v=w9zFaCNXTCY

Inga kommentarer: