Google

Translate blog

måndag 30 juni 2008

Sannolikheten i om vatten kan hela går ej att beräkna.


Frank Plumpton Ramsey, uppsatsskrivaren, var lärare i matematik vid Cambridge University. Han arbetade med att försöka reducera matematiken till logik och bevisa ett teorem som blev utgångspunkten för en gren av matematiken som fått namnet Ramsey-teorin.

Den behandlar en gren som mest handlar om egenskaper hos ändliga mängder.
En sannolikhetslära, där ett gemensamt urproblem är att beräkna sannolikheten för olika
utfall, vid exempelvis spel med tärning.

Problem vilka kräver resonemang, dels om sannolikheter och dels om antalet av kombinationer av tärningsslag som ger ett visst utfall.

Ett problem som tillhör Ramsey-teorin är följande sats: Utifrån 6 personer finns det antingen en delgrupp av 3 personer där alla känner alla, alternativt en delgrupp med 3 personer där ingen känner någon annan. Analogt kan man visa att från en utgångspunkt av 18 personer kan man hitta en delgrupp med 4 personer där alla känner alla eller ingen känner någon av de andra. Det finns ett tal R(k) för varje heltal k, sådant att man bland R(k) personer alltid kan hitta antingen en delgrupp av k personer där samtliga känner varandra eller en delgrupp av k personer där ingen känner någon annan. Som antytts ovan gäller R(3)=6 och R(4)=18.
Det är bevisat att ett sådant tal R(k) finns för varje heltal k men det exakta värdet är okänt för alla kZ5.

Nu till en spännande artikel om vatten som helar.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154716
Vad ska man säga om detta? Kan det finnas en sanning i att vanligt kranvatten på denna plats helar efter att ha välsignats av kyrkan?

Människor påstår sig ha fått hjälp av det. Kan man tro på det?
Ja, så länge ingen bevisat motsatsen utan bara ser på påståendet enligt logiska ramar så kan det ses som möjligt.

Logik och verklighet, inklusive trons makt är inget som man kan få in i något fungerande system. Vad som är verklighet är olika för olika människor. En helt objektiv verklighet finns inte då det förutsätter ramar som accepteras och upplevs av alla. Man kan inte, för att få verkligheten att fungera som man önskar, åberopa psykologin och psykiatrin för att återställa ordningen. Anser några att vattnet fungerat, då är verkligheten att det kan fungera. Någon har upplevt detta och att motbevisa detta går inte.

söndag 29 juni 2008

Skräp saknas därför kastas det på gator och torg.


I tidernas begynnelse, igenom medeltiden och fram till nutid fanns avföring, avlidna och hushållsavfall liggande på gator och torg. Blivande läkarstuderande under medeltid och tidigare, fick rådet att ta chansen att obducera lik de passerade vid vägkanterna på landsbygden, för att den vägen lära mer om hur människokroppen var beskaffad. Avlidna och mördade låg ofta kvar där de fallit om de inte hade anhöriga i närheten som tog hand om kroppen. Till glädje för råttor och asätare. Korpar var ex väldigt vanliga likätare förr.

Idag hittas självklart inte lik utefter vägarna om det inte handlar om mord.
Mordoffer tas då hand om direkt.

Avfall i dag som hittas och ses vid vägkanterna är oftast papper av skilda slag som kastas ut från fordon, alternativt avställda fordon som sätts ut i naturen av oförstående egoister som inte begriper bättre.

Det absolut vanligaste är dock papper och matrester som kastas under helgkvällar i centrala delarna av våra städer, där uterestauranger och matställena ligger som pärlor på rad. Bevis för detta påstående kan fås vid besök i centrum av någon stad vid tidigare gryningstimmar, innan det kommunala rengörningsarbetet kommit igång.

Varför kastas då dessa förpackningar på gator och torg istället för i de, i många fall, näraliggande papperskorgarna?

Kan det vara för att människor tycker att det är meningslöst, då många papperskorgar är så omoderna att det lika snabbt som de fylls töms av våra kråkfåglar på jakt efter matrester? Kråkfåglarna, inklusive likätaren korpen, har här fått en ny vana i brist på lik.

Nej, jag tror inte det är svaret. Kan det vara slöhet? Nej knappast, kan man vara uppe och röra sig vid dessa tider det handlar om är det inte slöhet. Ja jag vet, rörelserna har i många fall att göra med hopp om sexuella kontakter. Så det kan ses som ointresse för annat och detta accelererat av spritintag.

Kan det vara spritens fel? Nej knappast, även vid nöjesarrangemang där inte spritintaget är stort skräpas det ned.

Kan det vara barns oförstånd? Nej, nätternas folkvandringar innefattar inte barn.
Det är vuxna myndiga och ungdomar i tonåren.

Ska vi skylla på tonåringarna? Nej, de har lärt sig i skolan att nedskräpning inte är så lämpligt agerande.

Min uppfattning av problemet nedskräpning i offentlig miljö är att det ligger i generna. Människan har i alla tider kastat skräp där de går och står. Vid boplatserna har de ibland haft en bestämd plats nära boningen där de kastat hushållsavfallet. Därefter vid den urbana utvecklingen kastades skräp, inklusive nattkärls innehåll, ut genom fönstren ner i gränderna.
Ser man på det historiskt är det då knappast konstigt att människan i dag fortsätter på detta inlärda beteende genom att kasta dagens förpackningar och rester vid utevistelse där de står och går. Jag tror detta är anledningen till att vi ser nedskräpade gator och torg ännu i dag. Det gemensamma utrymmet skräpas ner.


Det privata däremot hålls rent, men sorteringen av sopor respekteras i de flesta fall inte heller. Men det har säkert samma bakgrund som det offentliga nedskräpandet.

Att lära människan nytt agerande tar lång tid. Det som alltid varit självklart finns nedärvt i generna, och av den anledningen får därför inte människan dåligt samvete eller har dålig förståelse för varför man ska sortera sopor eller inte bör kasta papper etc. var man står och går sena kvällar i centrala delar av städerna.
Skräp som inte finns skapas även i vår nya virituella värld. Vi är beroende av att skräp finns. Skräp som smutsar ner och förstör.
När inget finns eller lagar skapas som förbjuder nedskräpning får det till följd att människor kastar skräp lika väl på gator och torg. Likväl som programmerare eller hackers i internets virituella värld ser en utmaning i att bli den som hittar nya sätt att skapa virus och trojaner mm för att skräpa ner nätet. Om det sedan även lönar sig ekonomiskt är glädjen fullständig.

lördag 28 juni 2008

El kostar, men för att minska kostnaden måste du först tillfälligt öka din kostnad.


Charles Dunbar Broad moralfilosofen som skrev en uppsats som blev väl läst, med titeln ”Kritisk och spekulativ filosofi” utkommen 1924. Han ansåg att den viktigaste uppgiften
i den kritiska filosofin är att definiera och analysera vardagslivets o vetenskapens begrepp och kritiskt pröva dess grundläggande antaganden.

Han ansåg att den spekulativa filosofin ska syfta till att ge en bild av verkligheten i sin helhet.

Att analysera verkligheten på ett eller annat metodvalt sätt är något som alltid gjorts inom den vetenskapliga världen. Beroende på val av metod, kan resultatet i många fall ge olika resultat. Att mäta och väga ett fenomen ger helt andra resultat än att kvalitativt avtolka det, kanske hermeneutiskt. På samma sätt ger andra metoder i många fall olika resultat. Ett resultat som har reliabilitet innebär att man oberoende av forskningsmetod får samma resultat om inte det är något fel i användandet av metoden. Man kan ha undersökt olika slag av samma fenomen.

Validiteten måste också den vara tillförlitlig om resultatet ska ses som riktigt och vetenskapligt. Detta innebär att man verkligen visar att man har undersökt det man avsåg att undersöka och inte något helt annat. Det låter konstigt men är mycket vanligt då man kan fara helt vilse genom att vara helt inriktad på vad man undersöker och hoppas få bekräftat det man tror.

Vetenskap är inte bara vetenskap utan kan även vara vetande utan förståelse på vad man fått veta.

EU önskar för att ta ett nytt exempel på en intressant artikel av nuvärde stoppa försäljningen av glödlampor till förmån för lågenergilampor.
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article372121.ece
Bra, visst vi måste spara på energin. Men då måste inköpspriset av lamporna subventioneras. Kan EU stötta andra näringar bör de kunna stötta tillverkningen av dessa för att priset inte ska bli så högt att människor inte har råd att köpa lamporna. För även om elräkningen blir lägre när människor använder lamporna måste det första steget vara att köpa desamma. Priset är i dag betydligt högre i inköp än vanliga glödlampor. Alla har inte råd att köpa dem just därför. Löpande kostnader för el är inte samma sak som en engångskostnad av ett större slag.

fredag 27 juni 2008

Med blicken i intet regeras nu Sverige.


Georg Edward Moore och etik. Godhet är en icke naturalistisk och icke definierbar egenskap som vi förstår genom vår moraliska intuition ansåg Moore.

Frågan är då vad som i verkligheten har egenskapen godhet.

Moore räknar som svar upp medvetandetillstånd, glädjen när människor umgås och synen av vackra saker som en godhet i sig själv.

En förandligad hedonism kan man utrycka den syn på problemet som Moore och hans gelikar hade.

En förenklad förklaring på Moores tankar som inte är lätta utan kan ses som lätt förvirrande kan man läsa på om på http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Edward_Moore.

När det gäller den nyligen beslutade FRA lagen var det inte många av de som röstade som hade kurage att gå emot. Någon fanns dock, http://www.idg.se/2.1085/1.168911
FRA-lagen ger nu makt för missbruk, beroende av regim, av spioneri på det svenska folket. Vi har gett regimer i framtiden makt att åsiktskategorisera svenska folket. Vad som det kan ge i förlängningen har vi historiskt sett i forna Sovjet, Nasityskland, Kina m.fl. diktaturer.


En mer tanklös regering än Alliansen av i dag var det länge sedan Sverige hade. Otroligt att svenska folket ännu stöttar denna hop av omogna, egoistiska, segregerande politiker. Det hade aldrig accepterats för några få decennier sedan. Vad ex Palme skulle kallat dagens politik kan man fundera över. Men några vackra ord tror jag inte han sagt.

torsdag 26 juni 2008

Alliansens politik kan liknas vid Stalins i Sovjet, kontrollen av folket hårdnar.


Bertrand Russel, en av de största filosoferna under 1900-talet. Han var kärnvapen- motståndaren som hade mycket att säga om det mesta. Vi ska här ta upp en sak.
Hans vidareutveckling tankemässigt kom utifrån Freges tal om klasser som jag skrev om i går.

Russel sa följande inom det han benämnde, typläran. Man måste strikt skilja mellan olika nivåer av klasser. I bemärkelsen av klasser av individer, klasser av klasser av individer, klasser av klasser av klasser av individer osv.

Vad som tillhör olika nivåer får härmed inte blandas samman i en enda klass. Man ska inte kunna bilda en klass som innehåller både klasser och individer eller både individer o klasser. För att inte tala om klasser och klasser. Att tala om en klass som tillhör eller inte tillhör sig själv skulle därför bli fel.

Kärnvapen är ett hot mot mänskligheten. Den nu beslutade FRA lagen är även den ett hot mot oliktänkande, och beroende på regim, en möjlighet att registrera och arrestera efter en politiks inriktning. Vi har upplevt detta under andra världskriget, etnisk utrensning blir lättare med denna lag och att hitta oliktänkande mm. Det finns en varning som skrevs efter andra världskriget, boken 1984 av George Orwell, och även Du sköna nya värld av Aldous Huxley är av samma varnade slag.
http://etc.se/artikel/17742/nu-jagas-inte-bara-araber

Hur i helskotta kan en borgerlig regering, som sagts sig värna om liberalismens frihetspelare, yttrande- och tryckfriheten och som varnat för socialismens förtryckande av densamma, genomföra ett vansinnesförslag som detta som kan missbrukas av staten?

Vet eller förstår den nu sittande regimen vad de genomfört och hur det kan missbrukas i syfte till att förtrycka svenska folket i framtiden? Knappast. Alliansens politik har bara inneburit ogenomtänkta förslag som kommer att skapa en fattigdomsfälla och misär för fler än de arbetslösa, vilka redan nu korrigerats ner till segregerat skikt i samhället.

onsdag 25 juni 2008

Matematiker är en klass för sig när de samlas.


Gottlob Frege med sin notation i vilken han använde symboler för att återge uttryck.
Uttryck som alla, ingen, något etc. Han arbetade utefter samma bevisföringsstrategi som en gång uppfanns av Euklides, vars bok ”Elementa” ännu i början av 1900-talet användes inom matematikens läroanstalter. Euklides arbetade med olika figurer och namngav dessa.
Euklides har gett oss bl.a. uttrycken definition, axiom, triangel, cirkel, kvadrat och parallell.

Frege arbetade utifrån ett begränsat antal axiom, för att ur dessa härleda olika teorem.
Han såg som sitt livs projekt att härleda matematikens lagar genom en logisk beräkningsgrund.

Han lyckades genom att visa att det gick att definiera de naturliga talen logiskt icke-matematiskt. Ett tal kunde ses som en klass. Exempelvis kan talet fem definieras som
klassen av alla klasser som innehåller fem av något.

Insamlingen i siffror av pengar för nödlidande i världen har ökat. Väl är väl det, då staten försöker slippa sitt ansvar i mesta möjliga mån och lämnar över det till frivilligorganisationer.
Företag har ökat sina bidrag till de flesta organisationer, med ett undantag, till de kristna organisationerna.


http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154644
Varför och vad visar det för något om vår tid? Tidigare var de kristna insamlings-organisationerna de som sågs som mest seriösa och viktigast. Idag börjar det bli tvärtom,
i Sverige, är väl bäst att tillägga, det är inget globalt fenomen.


Det finns en anledning, men vad är den? Avkristnandet? Så enkelt är det nog inte, hjälporganisationer bedöms nog efter trolig effektivitet i första hand. Dålig marknadsföring? Kanske. Skam? Kanske, de som skänker känner att de tar parti för en tro om de skänker till någon kyrkas hjälporganisation. I dag kan det ses som fånigt att vara troende och kritik kan komma från allt och alla. Troligen är det rädsla för hån och skam som ligger bakom att företag helst ger till icke religiösa organisationer idag.

tisdag 24 juni 2008

Motsägelsefullt om självmordsproblematiken.


Boole, en av de filosofiska analytikerna, sa följande, a gånger b är samma sak som b gånger a. Inom logikens område är då följande sant: Om p och s är sann så är även s och p sann. Genom att fortsätta på samma sätt får vi ett antal av utbytesregler med vilka vi kan upprätta en logisk kalkyl.

Boole ansåg att logikens lagar till 99 % överensstämde med algebrans. Logik och matematik ansåg han var sammanlänkande.

En bra länk för vidare studie av Booles logik som haft stor betydelse inom datateknik är
http://www.math.chalmers.se/Math/Grundutb/GU/MAN250/S04/Boole.pdf

Enligt följande artikel önskar kristdemokraternas Maria Larsson att något måste göras för att självmorden i samhället ska minska.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154555
Det är lite ironiskt, då den politik som bl.a. Kd står bakom, segregerar fler än någon politik gjort i Sverige på många decennier. Skatt efter bärkraft är borta, istället skattas du efter om du har en arbetsinkomst eller inte. Mindre i arbetslöshetsunderstöd blir det som straff om du misslyckas med att hitta ett arbete. Vad ger det för trygghet och hur känner sig människor som drabbas och redan är psykiskt förtryckta genom orättvisa skatter? Ska vi minska självmorden får man nog inte föra den slags uppdelning av människor i värde som Kd gör tillsammans med Alliansen.

måndag 23 juni 2008

Lämna oss ifred från civilisationen!!!! FÖRSVINN!


Det som finns, sa Jose Ortega y Gasset, är varken ett naket subjekt eller den nakna materien utan Jaget med dess omständigheter. En värld tolkat av subjekt.

Varje sanning måste därför tolkas utifrån eller relateras utifrån det subjekt som tolkat den.

Förnuftet å sin sida är inte kroppslöst eller opersonligt. Det är istället givet oss och med dess hjälp ska vi kunna klara av våra liv. Det har sin funktion i en reell konkret livssituation som är präglad av (eller ur) en historisk situation.

Vi skapar efterhand vår verklighet utifrån en viss situation vi hamnat i eller sökt oss till, medvetet eller omedvetet. Utifrån denna går vi sedan historiskt vidare. Situationen å sin sida är kommen från tidernas begynnelse. Då allt som hänt sedan dess och innan vår skapelse och födelse fått till resultat att jag eller du just nu befinner oss där vi är, just nu.

Vi lever i en, i många avseenden, omänsklig värld där teknik och lönsamhet är ledmotiven och psykofarmaka trösten. Men det finns ännu människor som vägrar inordna sig i vår tids ordning. Ex original som lever sina egna liv.

Utöver det finns det folk som vägrar att medverka i vår tids värld utan istället blir kvar i traditioner och en miljö de levt under i kanske årtusenden.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=780012
Jag undrar när dessa stammar ändå påtvingas kontakt från yttervärlden. Kontakt från etnografer och personer som önskar lämna civilisationen och bosätta sig hos stammen.
Varför kan en vilja inte respekteras i dag?

Tänk om någon i dag önskar lämna civilisationen och leva med naturen. Slipper denne då skatter, myndigheter, lagar, fastighetsskatt på boendet i jordhålan, grottan eller stugan i skogen?


Kan denne hitta en plats att slå sig ner på som ingen redan äger? Frågorna är många, en är även den om vem som äger marken stammarna ovan brukar och lever på.


Finns frihet i dag? Mitt svar är Nej, inte utifrån de frågor jag ställt ovan, vilka måste besvaras ja om denna frihet skulle finnas. Friheten att slippa civilisationen och bli lämnad ifred.

söndag 22 juni 2008

Varför ses midsommar som alkoholens och sexualitetens förlovade tid?


Många drogar sig varje helg och även däremellan. Men vissa människor, som till vardags som till fest, sällan eller aldrig dricker alkohol och om de någon gång gör det dricker med måtta, super sig redlösa under dessa två helger.

Midsommar och nyårsafton är de två högtider som fler super än under någon annan av årets övriga högtider.

Varför? Vilka traditioner ligger bakom att det är acceptabelt att supa som svin just dessa högtider men inga andra?

Med all säkerhet ligger traditionen långt tillbaks i tiden kanske ända sedan Hedenhös dagar.

Midsommar var en gång en fruktbarhetshögtid och har firats sedan förkristen tid här. Troligen ligger därför utgångspunkten för fritt supande och sexuella utsvängningar denna högtid så långt tillbaks i tid.

Men naturligtvis tänker människor inte på detta när de firar midsommar idag. Det är bara något man gjort varje år och fortsätter med.

Så har ännu en midsommar lagts bakom vår livsresa. En i raden av otaliga sedan det första gången firades här i Norden. Jag hoppas det gav firarna en mening och att det blev en helg värd att minnas. Själv har jag däremot aldrig firat midsommar på något speciellt vis än att jag ätit matjessill och jordgubbar.

Men då jag ursprungligen kommer från landsbygden var och är denna tid en tid då mycket arbete finns inom lantbruket, så det var aldrig en högtid för bönder. Det fanns ej tid.
Hur det är idag på landsbygden vet jag däremot inte.


Is är även nu i midsommar funnet och det på Mars. Men vatten som är en förutsättning för liv innebär inte automatiskt liv.


För min del tror jag att vi är ensamma. Liv är komplext och mycket ska stämma innan det skapas. Vatten bevisar inget mer än att det är en vätska som troligen kan finnas på många platser i universum. Liv tror jag är skapat och när väl det skapats kan det muteras och genom evolution accelerera till många former. Men återigen det kan inte tror jag skapas ur intet. En intelligens som jag kallar Gud är skaparen. Men det handlar om tro jag kan inget bevisa.

lördag 21 juni 2008

Värme dödar, kommer människan att koka bort?


Antonio Gramsci var en socialistisk filosof som sa att makt alltid vilar på en kombination av samtycke och tvång. De styrande måste, för att det ska fungera, ha upprättat en frivillighet i samhället att underkasta sig de styrandes lagar och normer. Annars blir det inbördeskrig.

Den styrande måste visa på en vilja, inte tvunget förverkliga den, men visa på en vilja av mer än att styra utifrån egenintresse eller särintressen, som en viss klass intressen m.m.

Den styrande eller de styrandes representant, premiärministern, statsministern eller vad det nu kan vara, måste visa en fasad av allmänintresse och ge egenskapsintresse med folket för att vi inte ska hamna i terrorstaten.

Och här säger han en sak som jag sagt många gånger och gärna säger igen. Det att varje människa har sin syn på livet och härigenom skapar sin verklighet, sitt sätt att uppfatta den och agera i den.

Det fungerar bra i de flesta fall. Men när en illa formulerad verklighet som är på kollisionskurs med majoritetens verklighet kolliderar, då blir det kaos. Våld och sjuka illdåd blir följden av psykopater eller terrorister.

Men meningar kan skapas som lurar människor att agera i någon annans intressen. Intressen av oftast makt eller kapitalslag. Förfalskning av verkligheten är något som då kan tas till och som många svaga eller lättledda människor gärna tar till sig. Alternativt betalda forskare vilka mot kapital går storkapitalisters intressen till mötes.

Ett exempel är miljöfrågan, där det ännu i dag finns forskare och lekmannaforskare plus en förvillad allmänhet, vilka tillsammans bildar front för att förfalska rönen om att vi lever i en tid där det största hotet mot mänskligheten är uppvärmingen av klotet.

Förvillarna tar till alla medel för att visa att ingen påverkan finns. Medan vi mogna, intelligenta medmänniskor ser hur det är fatt utan larmartiklar. Ett av de senaste bevisen kan man läsa om här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=779476
Mer behöver man inte för att förstå att uppvärmingen fortsätter. Men säkert finns förvillare som kan förfalska även denna rapport från verkligheten.

fredag 20 juni 2008

Nu, 5000 år senare, kan alla snart få uppleva stenålderns somrar.


Miguel de Unamuno påstår att det i människans natur ingår att hon vill bevara sig själv för evigt. Hon har dödsfruktan och hoppas därför på odödlighet. Men likväl är livet en väntan på den ofrånkomliga döden. Det hon fruktar mest av allt.

Här kommer kristendomen in och ger människan ett hopp. Hoppet om odödlighet. Ett hopp som vilar enbart på en sak, tron på detta. Rationellt pekar dock allt på motsatt förhållande.

Här påtalar Unamuno att det avgörande är att vi människor måste tro och då i betydelsen av att vilja tro att Gud finns, fast rationella argument enligt Unamuno pekar på motsatsen.

Tron i sig är ett hopp. Därför borde vi enligt honom inte använda begreppet tro i religionen utan istället begreppet hopp.

Han säger även följande tänkvärda, men enligt mig inte sanna, påstående. Men det beror på
att jag själv är troende. Jag tror, som jag åtskilliga gånger skrivit, på en skapande Gud, en intelligens och vilja som valt att skapa. Slumpen kan inte ha skapat ur ingenting. Det är en fysisk omöjlighet, men inte andlig. Vad sedan intelligens och ande eller Gud är det är en annan fråga. Men något som ingår och kanske är det enda som ingår i Gud är väljande och frihet till detta. I övrigt kan knappast vi människor förstå så mycket mer av detta tror jag.
Fast vi i alla tider har försökt.

Enbart med drömmens hjälp kan vi ge en mening, säger Unamuno. En mening åt ett meningslöst universum. Endast genom drömmen kan vi skapa Gud. Hans filosofi rör sig i gränslandet och spänningen mellan tro och förnuft. I denna spänning tar Unamuno ställning. Ställning för tro, dröm, fantasi och utopi.

Vår värld förändras och vi med den. Klimatet är just nu det som förändras snabbast.
Många ser det som trevligt då värmen ökar och somrarna blir varmare och längre medan andra förfasar sig över denna värme och torka. Jag själv tillhör den senare gruppen.

För ca 5000 år sedan hade vi tropiskt klimat i Norden, snart har vi det igen.

Men vad som även blir följden är nya, allvarliga sjukdomar som kommer att spridas över världen. Tropiska sjukdomar kommer att bli vanliga även på norra halvklotet och de problem som då ökar kan man bara filosofera kring.
Men resistenta bakterier får lättare att få fotfäste då det inte längre finns immuna områden där ex malariamyggor inte förökas mm.


Ett annat ex är

http://hd.se/inrikes/2008/06/12/risk-foer-tropiska-smittor-i/
Så nog har vi skapat problem för framtida generationer.

torsdag 19 juni 2008

Svenska ungdomar tar inte till sig allt som är amerikanskt.



Giovanni Gentile med sin aktualism godtog ej Croce idé om de fyra distinktioner jag skrev om i går. Istället trodde han på en absolut immanens. Innebärande att det inget fanns utanför det tänkande jaget. Jaget är, som han såg det, enbart tankar och är det enda och därmed slutpunkten.

Så därför är allt som existerar immanent i det tänkande, i den tänkande människan exempelvis. När det gällde Gud ansåg han att människa och Gud var samma sak.
Samma ande.

Det är tänkandet och inte det tänkta som är verklighet påstod han. Jagets, eller om vi
hellre vi säga människans, tanke är i sig en handling, inte något passivt åskådande.

Tanken som redan är tänkt är något förflutet. Det är dött och inte längre verkligt.
Det finns bara en verklighet och det är nuet. Nu är verklighet, enbart nu, inte då eller
sedan, enligt Gentile. Och det kan vi väl hålla med honom om.

Tanken i sig är frihet och begränsas enbart av tanken. Ja, inte kan man opponera sig så lätt, anser jag, mot dessa tankar. Vi kan ju knappast påverka det förflutna. Inte heller framtiden förrän vi är där och då har framtiden blivit nu. Vi kan visserligen planera framtiden och därmed försöka påverka den till vad den ska bli när den väl blir nu. Men hur vi än planerar framtiden blir aldrig den punkt av ett nu, likt som vi planerat. Tidigare nu mellan planeringen och framåt mot det hägrade har förändrat förutsättningarna för det planerade nuet så det aldrig stämmer helt efter den plan vi planerade utifrån. Inget blir som man tror, hur väl man än planerar eller tror eller för den delen planerar, om/när det handlar om delmål som lättare ska få målet att realiseras.

Dagens intressanta artikel blir denna
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154449
Varför är vi i Europa, och då i synnerhet svenskarna, så avkristnade?
Varför har inte vi behov av en tro, som exempelvis amerikanarna har?
Frågor som man kan tänka omkring, nog är det ett mysterium.
Kan det ha en mening som vi människor inte förstår?

onsdag 18 juni 2008

Nu är munkarna här igen.


Benedetto Croce o historicismen, naturen ser han som existerande enbart av det skälet att vi har en uppfattning om den. På så vis blir historien det enda verkliga. Verkligheten är det enda som hela tiden förändras. På det viset får vi en historia och skapar en ny historia kontinuerligt.

Men det finns även ett schema som är oföränderligt. Det Croce ger namnet det andliga livets fyra element.

Ekonomin som är idén om det nyttiga.
Konsten som är idén om det sköna.
Moralen som är idén om det rätta.
Vetenskapen som är idén om det sanna.

Här har vi en återkoppling igen, som så många gånger tidigare i historien, inom det filosofiska tänkandet som leder tillbaks till likheter med Platons idévärld.

Allt går igen, som synes. Nu är det fritt fram att begrunda vad Croce tycker.

Allt går igen som sagt. Något som inte hänt på 450 år i Sverige håller nu på att förverkligas. Ett nytt munkkloster är på väg att byggas. Gustav Vasa och reformationen stoppade en gång klostren i Sverige. Protestantism ansågs inte höra samman med klosterrörelser.

Så är det nog till viss del även i dag. Katolska kloster har det funnits och finns det många i världen och även ett antal i Sverige. Det munkkloster som nu ska byggas är det första på många år i vårt land. Jag ser det som positivt att klosterrörelsen finns och att den inte ses ner på i vårt land i dag utan att det är fritt att bygga och konstruera när människor önskar detta. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154235

tisdag 17 juni 2008

Baudrillard, postmodernism och förödmjukelse.


Han anser att det avgörande i dagens moderna ekonomi, inte som hos Marx är att varan ska ses som ett bruksvärde eller bytesvärde, utan istället som ett symboliskt värde.

Varor köps i dag för vad de symboliserar och då i betydelsen av vilken status eller prestige de upplevs ge ägaren. Subjektivt, objektivt eller både ock.

Han kallar detta tecknens ekonomi, förvaltat och skapat av reklam och media.
Genom teve, som han tillmäter en stor betydelse, har veklighet och fiction suddats ut. Människor lever sig in i tevens serier och upplever dessa som lika verkliga som den verklighet de lever i. De bekymmer som seriers huvudpersoner och familjer upplever engagerar människor, till den grad att de upplever och känner lika mycket eller mer för dessa personers problem än för sina egna eller vänners och bekantas.

Allt kan bli såpoperor som följs av och engagerar människor. Realityserier, som Big Brother m.fl. i ett stadigt ökande produktionstempo, där människor ses som objekt att följa likt djur i bur, är vanliga och populära i dag.

Var detta behov kommit från, om det nu inte alltid funnits, är svårt att säga. Troligen är det först nu i vår tid som vi åter kan se människor förödmjukas och förödmjuka sig själva inför publik. Detta har inte varit möjligt på många år.

Senast var när offentliga avrättningar och tortyr var folknöjen. Men som sagt, även program som skulle förmedla scener av det slaget, in reality, skulle troligen bli populära. Människan är sig lik, enbart kulturen förändras. Behov av våldsinslag är säljande, det visar filmproduktionen på. Ingen film har varit så våldsam att publiken uteblivit.

Ja, så har det kommit till kännedom att den uppmärksammade kistkrossningen även förekommer i Norge.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154307
Frågan man kan ställa sig är om det kanske är globalt förekommande och inte bara ett nordiskt fenomen?

måndag 16 juni 2008

Frälsningsarmén lurade, men fick pengar åter från oväntat håll


Individualismens egoism präglar vår tid. Lyotard ansåg att de stora berättelsernas tid inte längre fanns. Med stora menade han filosofiska system som försökte förklara hela tillvaron. Exempel på sådana skrev Aristoteles, Platon, Kant, Hegel, Marx m.fl. Religionen, strukturalismen m.m. är även de exempel på stora berättelser.

Lyotard ansåg att nu skrevs de små berättelserna, de fragmentiska, subjektiva och provisoriska berättelserna. Berättelser som förklarade någon del av verkligheten, någon gruppering av människors inställning till livet, kanske bara en enstaka människas verklighet m.m.. Vi har lämnat modernismen ansåg han, modernismen med sitt samhällsbygge av gemensamt slag, med drömmar om kollektiv förbättring av samhället.

Nu är det postmodernism där individualismen gjorde att de stora politiska idéerna var döda och ingen klasskamp längre fanns, utan människor skapade själva ett individualistiskt liv grundat på egna idéer och inte som tidigare med stora politiska eller fackliga kamporganisationers samverkan. Och nog kan vi hålla med om detta till viss del.
Var finns idag de stora demonstrationstågen där man demonstrerade mot orättvisor i samhället? Javisst finns de på sina håll i världen. Men för att se på Sverige exempelvis.

Har det protesterats på någon större nivå sedan 70-talet? Har förstamajtågen inte minskat år för år? När såg vi senast demonstrationer för att minska matkontot?


Tänk på skärholmsfruarnas kamp på 70-talet för billigare mjölk. Arbetarnas kamp för bättre levnadsvillkor. Idag finns nästan inget sådant kvar. De politiska partiernas ideologier likriktas mot mitten. Likgiltigheten för de sämre ställda ökar och misstron mot de som har bidrag ökar. Har vi då fått ett bättre samhälle? Knappast, men vi har fått ett förändrat, om vi ser bakåt.

Läste om hur några dumbommar lurat frälsningsarmén på stora pengar. Någon dag senare hade dock armén fått en stordonation som täckte förlusten.


http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154222
Ibland kommer rättvisan snart. Att lura en av världens mest utåtriktade kristna organisation i samhället när det gäller att hjälpa nödlidande i vårt segregerade samhälle är ondska. Frälsningsarmén arbetar utan egen vinning, när då några egoister försöker lura denna organisation är det ett tecken på människors ondska idag.


Hur och om dessa marodörer blir straffade vet jag inte. Men att Gud såg till att det kom in nya pengar det tror jag man kan se det som. Gud ser till de sina som det heter och väl är det. Undrar just om djävulen ser till de sina också? Tänker på de som gick den ondes väg och lurade armén. Tar nu den onde hand om dessa? Det får vi (troligen) aldrig veta.

söndag 15 juni 2008

Entreprenörsanda, är det fråga om mod?


Kan vem som helst bli entreprenör? Vad fodras för att våga ta steget?
Vem är direkt olämplig? Vem skulle aldrig ta steget? Handlar det om arv?
Måste alla som blir detta ha kontakter först?

Många frågor som inte är så lätta att besvara och som troligen besvaras annorlunda av den som är entreprenör, den som tänker bli det eller den som aldrig skulle våga ta steget.

Men jag tror och då kommer det från en som aldrig varit det. Att bli entreprenör bör vara en chansning på att en idé kan bli lönsam. Något slag av kontakter måste finnas då entreprenörskap oftast, om inte alltid, innebär någon slags försäljning.

Någon annan måste betala det som jag producerar för att en inkomst ska komma in. Entreprenörskap innebär att man bör tjäna pengar och då till så stor del att det går att leva på.

Det bör även finnas riskkapital då jag inte tror att inkomsten kommer automatiskt redan från en dag till en annan. Det handlar ju knappast om tur, som i spel där man kan bli mångmillionär från den ena dagen till den andra.

Vem är då lämplig? Jag anser att det är den som har en vilja av stål och som kreativt går vidare även vid motgång. Då kan vinsten komma. Det är ingen garanti men möjligheten ökar till ett lyckat entreprenörskap.

Man bör vara optimist. Pessimisten ska kanske tänka sig för innan denne börjar med något eget. Självuppfyllande profetior är vanliga. Om man tror att man misslyckas så misslyckas man ofta. Tror man att man lyckas, lyckas man oftare men självklart inte alltid.
Lite tankar om entreprenörskap blev det denna gång. Hoppas någon blev road.

lördag 14 juni 2008

Derrida och traditionen.


Han ansåg att en text aldrig förmedlar ett entydigt budskap. En text kontrolleras därmed aldrig enbart av författarens medvetna vilja.

Det finns, sa Derridas, i varje textmassa sprickor och motsättningar emellan det som bokstavligt står där och det som gömmer sig där i form av metaforer av retorisk strategi
och av kompositionell struktur.

Dekonstruktionen av texten, vilket var vad Derridas intresserade sig för, innebar sökandet efter interna konflikter och heterogenitet.

Man kan se det som är skrivet, om jag tolkar det rätt, som att en text kan tolkas på oräkneliga sätt beroende på vem man är. Vad man önskar få bekräftat och vad man söker och vad man inte önskar få bekräftat. Sedan finns ju de ordblinda som läser grammatiskt fel och får en helt fel uppfattning av vad författaren menade med sin text. Ja, allt som allt så kan en text som en författare ger ut misstolkas på sätt som gör författaren av densamma både förvånad, desillusionerad och rädd. Ja, kanske även får denne att ge ett heligt löfte till sig själv att
aldrig publicera en text igen.

Sedan finns Derridas och hans gelikar som förvirrar författaren och läsaren av en text än mera.

Kan man utifrån ovanstående se någon form av motsättning i artiklar av detta slag, utifrån vem man är och vilken förförståelse man har.
http://www.skonahem.com/inspirerande-hem/hemreportage/skilda-varldar/index.xml
Ja, enligt mig så kan man se det som att den som ser dessa vackra hemmiljöer antingen blir inspirerad till att göra sitt eget hem likartat eller helt enkelt, om ekonomin inte tillåter, drömma sig bort i en annan verklighet och här få det denna verklighet inte ger möjlighet till.

Tidningar som Sköna Hem ger därmed inspiration till en socialklass som kan förverkliga det den läser om och dagdrömmar till övriga som behöver drömma sig bort från en verklighet de inte kan lämna.

Texten och bilderna tolkas därmed olika beroende på vem man är. Som inspiration eller som en dagdröm i ovanstående fall.

fredag 13 juni 2008

Alkohol kan användas till mycket.


Michel Foucault och epistemen har skrivit en hel del böcker med ett gemensamt tema.
En förkunnelse om subjektets och människans död. Istället för den fritt handlande människan eller som han utryckte det subjektets, satte han in begreppet epistemen, vilket är en slags tankestrukturer som avlöser varandra historiskt. Han menar enkelt utryckt att en viss tankestruktur finns under en viss tid i historien. En struktur som sakta förändras över tid eller snabbt när nu kunskap införlivas med den gamla och revolutionerar tänkandet. Vi kan ta exemplet när det blev accepterad kunskap att jorden inte var världens medelpunkt utan bara en planet som kretsade runt en stjärna av ordinär storlek i en galax som heter vintergatan som rymmer milliarder stjärnor. Och som finns i ett universum med oräkneliga andra galaxer som rymmer ofantliga mängder stjärnor vart och ett.

Varje tankestruktur i ett visst historiskt skede, eller som han kallade epistemen, som representerar en grammatik som är möjlig att tänka just då. Kanske enbart just då, inte
tidigare i historien och inte heller senare.

Vilka frågor som kan ställas, vilka svar man kan få och vilka frågor som inte kan ställas.
Och naturligtvis vilka modeller av verkligheten som gäller, tänk på jorden som jag beskrev ovan.

Med andra ord är människan inte fri, utan friheten begränsas av den agenda som gäller just när en fråga ställs.

En artikel som är positiv när det gäller effekterna av alkohol och botande är denna.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=776869
Man ska inte fördöma alkohol i sig utan enbart dess presumtiva möjlighet att bli en människas hela liv. I medicinskt syfte är det säkert i många sammanhang bra med alkohol. Men då till just detta. Det finns säkert mycket att lära om denna drog, positivt som negativt.
Många forskare är nog bara lite skeptiska till att forska om positiva effekter för att inte ses som förespråkare för ökad alkoholkonsumtion. Alkohol är ett känsligt ämne som väcker alla slag av reaktioner.

torsdag 12 juni 2008

Kyrkan och altaret ska vara heligt, inte en marknadsplats för ekonomisk vinnings skull.


Althusser poängterade att Marx stora insats var att grunda en historisk vetenskap.

Han var under de sista åren på 60-talet mycket uppmärksammad i en tid som präglades av vänsterfilosofisk frammarsch över hela västvärlden. Själv var han aktiv i det franska kommunistpartiet. Han var Maoistiskt inspirerad, samtidigt som han var revolutionärt inriktad. Men det var ingen motsats i detta. Det fanns gott om maointressenter dessa år i många kommunistiska organisationer och en bit in på 70-talet.

Althusser led av manodepressivitet. I ett sjukdomsanfall 1980 dödade han sin hustru, och han tillbringade därefter större delen av 1980-talet på mentalsjukhus.

För en något mer fyllig beskrivning av hans tankar följ länken här http://www.soc.uu.se/publications/fulltext/upps2003-68.pdf

Nu till en aktuell artikel igen. Här kan man läsa om något som har betydelse för hela den svenska kyrkan och deras dilemma för ekonomin.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154152
Men ska då kyrkan hyras ut som vilken offentlig lokal som helst?
Ska kyrkorummet åter, som på Jesus tid, bli fullt av krämare och allsköns spektakel?
Jesus sa Nej den gången, då han körde ut dessa ur templet.

Så svaret nu bör bli Nej. Är kyrkobesökarna för få för att ekonomin ska gå ihop får istället kyrkans lokaler utförsäljas och kanske även någon kyrka avställas.
Men de kyrkor som ska finnas kvar ska vara en gudstjänstlokal och inget annat.

onsdag 11 juni 2008

Stonehenge, sanning eller inte, ingen vet, inget svar kan ges.


Julia Kristeva, född 1941, ser födelsen som den absolut största separationen en människa upplever i sitt liv. Detta eftersom människan genom att den skiljs från sin egen kropp, som upplevs som en symbios med moderns genom navelsträng och livmoder. Födelsen ser Kristeva även som en fas som föregår och ger början till inlemmandet i den manliga ordningen. Enligt Kristeva skapas även språkförmågan i samspel mellan separationsprocessen med modern och den manliga ordningen som hon ser som verklighetens upplevelse.
Språket i sig består av både tecken och psyke.

Som litteraturteoretiker anser hon att tolkningsprocessen bestå av semiotik och psykoanalys. Därmed sammanförs strukturalismens syn på tecken med psykoanalysens om en symbolisk undertext skapad av inre processer hos både talare och lyssnare.

Kristeva är en genusforskare som väckt stor uppmärksamhet i forskarvärlden. Det finns en hel del att läsa om henne på nätet. Hon har bland annat skrivit en uppmärksammad bok som heter ”Främlingar bland oss”. I denna bok försöker hon visa främlingskapets historiska rötter i Västerlandets kultur och hur vi kan övervinna rasism och främlingshat.

Läste om Stonehenge och nya rön därifrån.

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1314105.svd
Självklart kan dessa vara riktiga men bevis för hela sanningen om anläggningen kan vi aldrig få. Pilgrimsfärder eller astrologresande, ja, båda alternativen kan vara riktiga. Kultplats eller som det även kan vara en astrologisk, astronomisk anläggning känd över hela den dåvarande världen. Båda alternativen är möjliga.

tisdag 10 juni 2008

En början till en Förändring i ett Arabiskt land.


Jacques Lacan menade att den psykotiska människan rör sig i en symbolisk värld som har en mening, men en mening som inte ens han själv förstår. Lacan skiljer mellan tre olika slags ordningar.

Symbolvärlden, föreställningsvärlden och den verkliga världen, eller det som även kan kallas verkligheten.

Symbolordningen karaktäriseras av en dualistisk struktur vilket betyder att verkligheten består av två strukturer. Däremot har föreställningar och verkligheten som kännetecken kontinuitet. Vilket betyder sammanhang. Alltså har föreställningar och verklighet ett sammanhang med varandra.

Hos den psykotiska individen blir den symboliska världen verkligheten. Även relationen till den egna kroppen finns på detta symboliska plan. Här kan vi tänka oss anorexipatienten. Denne ser, föreställer sig, inte kroppen som den ser ut i verkligheten utan istället ser denne kroppen symboliskt föreställd. Här som en fet, ful sak fastän den verkliga föreställningen är en sjukligt mager kropp.

Enligt Lacan kan en oförsiktig strävan att ersätta erkännandet på det symboliska planet med ett erkännande på föreställningsplanet vara en utlösningsfaktor för en psykos. Det är därför farligt att snabbt, utan stöd av en erfaren psykolog, lämna den symbolvärld man byggt upp, för att återinträda i en föreställningsvärld grundad på en mindre spännande, men verklig verklighet. Det kan ge en chock som i förlängningen kan ge en fördjupad och än allvarligare psykos.


En positiv sak hände här. Att en judinna blir ambassadör för ett arabiskt land är inget många araber har tänkt sig kunna ske.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154035
Men det kan säkert också uppfattas som provocerande.
Men nog är det fint och positivt att det hänt.

måndag 9 juni 2008

Legal illegal profitjakt på andras missbruk.


Roland Barthes, en av poststrukturalisterna och professor i litteratursemiologi. Han fick även stor betydelse för den nya franska romanen genom att kritisera den litterära realismen vilken ansågs ge endast ett sken av verkligheten.

Barthes intresse för mänsklig kommunikation ledde honom också in på analyser av de visuella tecknen. Han utformar den första reklamanalysen på semiotisk grund, vilket gör honom till skapare till en speciell bildsemiotik. Hans postumt utgivna arbete: ”Det ljusa rummet.” Tankar om fotografiet fick en stor uppmärksamhet inom bild- och konstforskningen i västvärlden och ses som kanske den viktigaste boken som behandlar analysering när det gäller fotografiets grundläggande egenskaper.

Nu till dagens tankeställare när man läser media. Här i västvärlden försöker vi minska tobaksberoendet och på det viset få människor att i många fall slippa en plågsam hädangång.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154038
Men då tar den kapitalistiska tobaksindustrin nya tag för att öka sin profit. De satsar på ungdomen i utvecklingsländerna för att den vägen öka sin marknad när nu västmarknaden minskar.

Kallt egoistiskt kalkylerande med människor fortsätter därmed för vinnings skull.
Är då tobaksindustrin bättre än narkotikaindustrin? Knappast, skillnaden är bara att den ena är legal medan den andra är illegal.

söndag 8 juni 2008

Sol eller inte sol det är frågan.


Detta är egentligen inte frågan men har ett samband med den. Sol är värme och sommar är värme. Men när är värme hetta? Hetta som blir jobbig istället för skön.
För min del är det när temperaturen överstiger ca 20 C dagtid i skuggan.

Dagtid blir man då genomsvett och dåsig när man ska arbeta och kroppen tar stryk. Är det skönt? Jag säger Nej. Även att vila under dagtid innebär värme, man kan inte komma undan. Ser vi på kyla och vinter finns möjligheten att komma undan kylan till motsatts till värmen på sommaren.

Du kan på sommaren enbart ta på dig mindre kläder men fortfarande kan det vara för dålig lösning för att du ska må bra, värmen kan fortfarande kännas pressande. På vintern kan du ta på dig så du håller värmen.

Du har en möjlighet att bestämma hur du ska klä dig för att känna dig välmående.
På vintern är man även piggare och mer alert och inte slö som på sommaren med dess värme.

Så för min del är vintern bättre dock ej halkan på vägarna som är ett aber. Bäst årstid är ändå hösten. Lagom varmt, mysiga mörka kvällar och en bra bit kvar till nästa sommar och dess hetta.

lördag 7 juni 2008

Kvinna eller man, vi är alla människor. + tips om att köpa en musikbutik på nätet för högstbjudande


Ferdinand de Saussure skapade i början av 1900 den strukturalistiska betydelseteorin.
Hans tänkande kan sammanfattas i fyra teorier.

Språket existerar både som system och som användning. Betydelsen uppkommer i systemet därför är tecknet det viktigaste objektet inom språkforskningen. Alla teckenspråk finns på två sätt, materiellt i t.ex. meningar och utrop men även i själva systemets så kallade spelregler som används för systemets bevarande. Tecknen kan nämligen enbart få en betydelse då de används i enlighet med bestämda regler.


Förhållandena mellan tecknen är bestämda enligt sociala och kulturella överenskommelser och är bindande för individen. Ett tecken är av två element som hör samman.
Både av tecknets form: det betecknande och den föreställning den hänvisar till, innehållet.
Det är genom detta som tecknet existerar.

Tecknets betydelse och hur det ska värderas beror på tecknets förhållande till andra tecken vilka tillsammans ger en mening.

Användningen kännetecknas av vilket eller vilka tecken som väljs och hur de kombineras.

Ja, nog kan man se hur han tänkte och det är väl inte mycket att säga om det. Jag har här försökt att förklara det på ett mindre akademiskt språk än vad som vanligtvis används när hans teorier ska förklaras.

Nu något av kristendomens dogmer vilket ligger mig varmt om hjärtat.
Läser om bannlysningen av kvinnliga präster i katolska kyrkan.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154027

Man kan förundras varför kvinnor inte ska få vara präster när det på bibelns tid fanns många kvinnliga förkunnare. Var kommer kvinnoförtrycket ifrån? Inte är det från bibeln eller Jesu lära, såvida man inte läser bibeln som fan gör och tolkar den utifrån förutfattade meningar.
En annan fråga är varför Martin Luther som gjorde en rättning i ledet i kristendomen inte tog tag i kvinnoprästfrågan. Självklart ska kvinnor nu som då för 2000 år sedan få vara förkunnare.

Att Jesu lärljungar var enbart män har inte ett dugg med kvinnofrågan att göra. Troligen var det enbart en slump att det blev just dessa och inte några andra. Alternativt var de utvalda sedan tidernas begynnelse för sitt syfte utifrån bakgrund, arv eller andra premisser. Säkert inte av könstillhörighet såvida inte kön just i detta hade en betydelse. De var ju lärljungar, inte förkunnare. Först senare blev de vittnen.

När det gäller butiken är det http://www.skivstallet.nu/ som är till salu. På uppdrag av ägaren försöker jag här hitta en seriös köpare. Lägg in intresse på kommentar. Därefter kontaktar jag er för att ni ska få ge ett bud.
Detta ingår i försäljningen:
- All kod, databas och system. (PHP & ASP)
- Domänen skivstallet.nu (betalt till maj -09)
- 6 konsumkassar med cd-skivor (orginal)
- En kartong med bubbelfodrade kuvert.
- Stämpel, reklamkort och lite sånt.
Butiken har som mål att skapa kontakt mellan säljare och köpare av begagnade skivor. Den har funnits på nätet sedan 1999 och med nuvarande ägare sedan 2004.

fredag 6 juni 2008

Tänk vad en hårtuss kan förändra av mänsklig kunskap.


Claude Levi-Strauss, född 1908, anser att bland de viktigaste gränser som alla samhällen försöker förstå sig på är den som finns mellan naturen och kulturen. Ser vi på vår uppfattning om oss själva, våra sociala relationer och vår verklighet är allt ett resultat av samma kulturella process.

Han har även forskat inom området hur människan namngivit djuren. Han anser att relationen för en viss djurart till människan är bestämmande eller har ett samband med vilket namn vi gett det. Han använde exemplet häst, fågel, boskap och hundar. Olika genrer av namn har uppstått kring varje ras. Han tog upp tävlingshästarnas namn.


I en startlista ansåg han att man ur namnlistan kunde säga om det var varmblodiga eller kallblodiga hästar som tävlade. Tävlingshästar namnges fritt av namn som finns i språket. Detta till skillnad från boskapen vilka ges namn som har samband med nyttobruket exempelvis ko-namnet Gräddnos. I Sverige tänker många nog på detta namn som en av katterna i Pelle Svanslös-böckerna.

Ja, det är diskutabelt om han har rätt. Han tog sina exempel från amerikanska förhållanden. Men för vidare intresse och fördjupning i detta rekommenderas hans bok Det vilda tänkandet som utgavs 1983.

Intressant är den artikel jag här tar upp.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=774670
Att vi kan analysera så gamla hårlockar och få intressant kunskap som gör att vi får skriva om historien är en spännande utveckling. Man kan fråga sig hur mycket av vår nuvarande kunskap som måste revideras för att bli mer trolig. Ingen vet men nog har vi många överraskningar kvar som vi ännu inte vet eller kan tänka oss är vår historia.

torsdag 5 juni 2008

Skrik, gap och försök till konversation.


Habermas och språk o kommunikation. Han är också den förste filosof jag redogör för som fortfarande lever. Han föddes 1929.

Livsvärlden påstår han är människors gemensamma verklighet. En verklighet av gemensamma innebörder och normer vilken byggts upp och fortlever genom språket och
dess kommunikation.

För min del tror jag dock att verkligheten tolkas olika av olika människor och då även kommunikationen. Detta gör att gemensamheten inte är så stor som man kan anta, utan lagar och normer behövs för att hålla mänskligheten under någorlunda kontroll så inte allt för många enskilda eller grupper utnyttjar sina medmänniskor.

Habermas fortsätter, en dialog mellan olika människor förutsätter att det finns någon rationalitet. Konkret att alla måste bereda sig på att lyssna på andras argument och därmed vara öppna för omtolkning av sina egna argument.

För min del kan jag inte se mycket av detta i exempelvis politiken, där smutskastning och nonchalans i bemötandet av åsikter är mer vanligt är en konversation mellan meningsmotståndare.

Habermas säger även, i princip måste alla deltagare i ett samtal erkännas som likvärdiga. Endast argumentens hållbarhet, inte deltagarnas status eller makt, ska fälla det slutliga avgörandet i en diskussion.

För min del är jag helt överens med denna uppfattning. Men tyvärr fungerar det inte i praktiken, inte ens alltid i samtal i det lilla sammanhanget som i en familjesituation.


Någon höjer rösten, hotar och så avbryts samtalet, den hotande kan få sin vilja igenom för att familjefriden temporärt ska behållas. Inom stora organisationer är det fortfarande makt, vältalighet, manipulation och status som i de flesta fall avgör vem som får sin vilja igenom. Rätt eller fel, moral eller etik eller för den delen lagar eller normer kommer i andra hand.


När lagar krockar med beslut kopplas jurister in för att kringgå lagarna med någon kryptisk paragraf eller tolkning.

En dialog utan censur. Åsikter som respekteras. Tro som respekteras. Ja, det är inte självklart överallt. Läs här hur det ser ut i vår omvärld. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=153934
Låt oss även hoppas och tro att Sverige inte blir ett av dessa människoförtryckande länder.

onsdag 4 juni 2008

Ju fattigare du är desto bättre förstår du din nästa, medan det är motsatsen för de rika.


Walter Benjamin är den siste av de s.k. onsdagsmedlemmarna av Frankfurtskolan som jag tar upp här. Han levde mellan 1892-1940.

I sitt oavslutade epos Das Passagenwerk skriver han om hur industrialismen under 1800-talet blev ett projekt som sågs som viktigast av allt och fritiden sågs som oegennyttig.
Han beskriver ur Paris och parisarnas utgångspunkt.

Det var en tid då nya transportmedel började se dagens ljus, tåget kom. Räls och senare bättre gator formade om stadsmiljön. Att som tidigare bara strosa och flanera runt i stans gränder sågs inte längre som en normal sysselsättning, såvida man inte distanserade sig under sin vandring och därmed sågs djupt försjunken i nyttiga tankar.

Själv promenerade Benjamin omkring och antecknade sina iakttagelser i en anteckningsbok. Han samlade även på fotografier och textfragment för att bygga upp en bild av hur den moderna staden hade uppstått och utvecklades.

Flanerandet som fenomen i sig intresserade honom och var någonting som Benjamin både undersökte och själv ägnade sig åt. Sköldpaddan ansåg han var ett perfekt husdjur för en flanör. Då denna, som han ansåg, naturens egen flanör såg till att man inte gick för hastigt fram. Långsamheten gav flanören tid att fästa blicken på saker och att se staden med nya ögon. Om han själv hade en sköldpadda förtäljer inte historien.

Men själv kan jag till stor del hålla med om hans resonemang. Att gå och strosa ger alltid nya upplevelser om man har uppmärksamheten med sig och inte tänker på helt andra saker under promenaden. Se och upptäck, var nyfiken och jag garanterar att en enkel promenad i kända kvarter ger nya aha-upplevelser varje gång. Det kan till och med vara så att den sträcka man gått dagligen under flera år en dag får dig att förvånas över något du upptäcker för första gången, i ett speciellt ljus, väder eller helt enkelt ser du något du aldrig tidigare sett fast det hela tiden funnits på samma plats. Jag upplever själv detta dagligen.

En intressant artikel finns att läsa här.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=153926
Är det verkligen så att de fattiga kan lättare förstå de rika än tvärtom? Påståendet att torparna förstod herrgårdsfolket medan dessa inte förstod torparna är en intressant tanke att fundera kring. Är det så att de på samhällets botten förstår de på samhällets topp medan dessa inte förstår de på botten? Kanske det är därför vi idag har en regering som drar ner på bidragen till de sämst ställda och misstänkliggör dessa som snyltare. Man förstår inte på toppen varför människor inte kan klara det de själva alltid sett som självklart, att klara sin egen ekonomi.

tisdag 3 juni 2008

Liv på Mars ett önsketänkande.


Herbert Marcuse var kritiker av det moderna industrisamhället som han ansåg manipulativt och av mänskligt förytligande karaktär. Människan manipuleras i det kapitalistiska samhället till att tro sig behöva mer och mer att konsumera. Det skapas nya behov som ingen kunnat ana några årtionden tidigare och som människan manipuleras till att nu anse sig behöva.
Inte bara behöva utan självklart tycka sig absolut behöva, för ett fullgott liv.

Nog kan vi hålla med Marcuse om detta, om jag nu tolkat honom helt riktigt. Vi har de senaste årtiondena manipulerats att anse att datorer ska vara varje människas självklara ägodel. Vi har manipulerats att känna oss tvungna att äga en mobil. Vi har manipulerats att anse vinylskivorna som värdelösa i förhållande till cd skivor. Nu ser vi dvd:n ta över efter VHS, den gamla lättskötta som jag tycker, videobandspelaren har snart antikvärde och dvd:n har skapat ett nytt behov.

Senast har det skapats ett behov av digitalbox för svenska folket för tv sändning. Ja, exemplen kan mångdubblas. Om detta är bra, det kan man fråga sig, då många nyskapade behov är skapade för vinstintressen. En marknad mättas och då kommer nya produkter som ska skapa nya behov och nya vinster.

Se på datorns utveckling, liksom mobilen. Nya modeller kommer hela tiden för att hålla efterfrågan uppe. Detta är något som man kan tänka utefter att ha läst Marcuse.

Han var även mycket populär i de kretsar som låg bakom de så kallade studentrevolutionerna under 1968. Han sågs som de förtryckta och manipulativa konsumenternas apostel och fick många anhängare ute på vänsterkanten i den akademiska världen.

I dagarna har en ny sond landat på Mars för att leta efter spår av liv.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=773240
Om inte människan haft denna förhoppning hade knappast rymdforskningen kommit så långt som den gjort. Människan hoppas på liv för att slippa vara ensam. Människans fantasi kan inte acceptera sig själv som ensam. Sökandet fortsätter, allt handlar om tro och förhoppning, universum är stort, oändligt stort. Därför kommer detta sökande att följa människan så länge denna finns till.

Min uppfattning som grundar sig på bibeln vad än påven tycker om detta. Denne vill ju tillrättalägga bibeln om liv kommer att hittas. Det finns inget i bibeln som visar på att Gud skapat mer än en jord. Min övertygelse är att inget liv finns mer än på vår jord. Men söker man efter liv kommer man att hitta misstänkta spår av detta. Liksom spökjägare hittar tecken på spöken. Självuppfyllande profetior är människan bra på att skapa.
Men det innebär inte sanning.

måndag 2 juni 2008

Läkarna under Egyptens storhetstid var skickligare än vi kanske vill erkänna.


Theodore Adorno var också han en av Frankfurtskolans förgrundsfigurer som bland annat tillsammans med Horkheimer skrev en mycket uppmärksammad bok med titeln
Upplysningen dialektik vilken utgavs 1944.

De hade bland annat följande att säga i boken: Upplysningens idé är i grunden att befria människan. Detta ska göras genom förnuftig information i syfte att behärska naturen till nytta för människan. Det är ett projekt som kan slå tillbaks mot människan. Vi får det då allt fler livsområden tekniseras i ett växande socialteknologiskt samhälle.

Detta instrumentella och utilitaristiska betraktelsesätt utsträcks över hela tillvaron då det inte längre finns tabun, vördnad eller helighet. Gott och ont, rätt och fel har inte längre med förnuft att göra utan har mist all auktoritet. Subjektet trängs då undan, världen betraktas som summan av kvantifierbara föremål för en cynisk manipulation utförd av de som har makt och möjlighet.

De menade med andra ord att människan utnyttjas som en handelsvara och inte ses som en varelse med känsloliv och behov. Här finns likheter med synen på människan under slavsamhällets tid.

Nu till läkarvetenskapen, de kunde även förr, mer än vi anar.
http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1287801.svd
Vi ska inte slå oss för bröstet och tro vi är den generation som var först med allt. Avancerad läkarvetenskap fanns redan i det gamla Egypten och då på en nivå som man först nu börjar ana. Vi måste komma ihåg att det historiskt fanns två samhällen i samhället. Det för gemene man som hade en låg kunskapsnivå och stor vidskepelse och så då den lärda världen som stod mycket högt i intelligens och kunskap. Men dessa lärda män och kvinnor sågs många gånger som ett hot och utrensningar gjordes genom krig och uppror. Därför försvann stora kunskapskällor lite då och då. Vissa kunskaper skrevs ner och har bevarats till vår tid genom avskrivningar, arabers bibliotek och klostren. Men mycket har försvunnit. Men summan av ovanstående är att vi inte ska se ner på våra förfäders kunskapsnivå. De kunde mycket mer än vi kan ana inom läkarvetenskap m.m.

söndag 1 juni 2008

Har människan behov av klasskillnad?


Mitt svar är Ja. Genom hela historien fram till nutid har vi upplevt hur människor kategoriseras och klassificeras. Ofta genom framgångsmöjligheter, ekonomiska möjligheter eller politiska ställningstaganden vilka i sin tur oftast har samband med föregående.


Människor har ofta försökt förtrycka andra för sin egen vinning. Vi har haft slavsamhällen, feodalsamhällen och vårt samhälle av i dag där man ex i Sverige värderas efter om man har arbete eller inte har vår nuvarande regering skapat nya värderingsgrunder som ytterligare ett instrument för segregering av människan.


Religioner har kommit som inte haft som mål att segregera kristendomens att alla människor är lika inför Gud har i många fall skapat respekt för medmänniskan och en mänskligare syn på denna. Men som sagt det har även gett mandat för att behandla icketroende annorlunda. Hedningar har setts som lägre stående människor många gånger och oliktänkande som parias som ska utrotas.


Vi är alla lika inför Gud har inte setts som samma sak som att vi alla är lika inför varandra. Lid i detta liv i nästa kommer du till ett bättre har varit en ledstjärna för slavar och förtryckta i många samband genom historien för att stå ut med vardagen. Lydnad inför Gud och de förtyckare som funnits har inpräntats i människan av kungar och herremän.



Kan människan leva och utvecklas utan att förtrycka andra? Kan människor göra stora symboliska verk eller utvecklas om de inte kämpar mot sitt förtryck? Behövs denna stimulans? Måste många gå under för att vissa människor ska kunna utveckla nya medel att styra leva och skapa nya saker och behov? Nej jag tror inte det.


Är människan skapad för att förtrycka och hitta på sätt att ursäkta detta? Se på rasbiologin som en gång fanns och sågs som legitim för att ta ett ex. Mitt svar är att hur mycket vi än försöker förändra människans sinnelag till det kristendomen förespråkar hittar ändå människan något i denna lära som de tolkar som att det är legitimt att förtrycka.


Historien är full av exempel på människans grymhet och denna grymhet visar på att vi alla kämpar mot eller tar till oss den ondska som finns i världen sedan tidernas skapelse. Godheten är svår att leva utefter men vi är många som försöker så gått vi kan.

Men hur lyckade är våra försök?