Google

Translate blog

söndag 16 juni 2019

Supernovor i det förgångna tvingade fram människan som upprättgående


Supernovaexplosioner i yttre rymden för miljoner (ett flertal inträffade då) år sedan kan ha utlöst en kedjereaktion som resulterat i den brända jordens skogar här på jorden och varit anledningen till att våra förfäder började gå upprätt istället för fyrfota klättrande i trädens kronor efter mat.


Skog fanns det gått om innan katastrofen och även skydd uppe i träden. Men efter skogsbränder i ökat antal blev stäppen utbredd i östra Afrika varifrån människan först uppstod.


Maten fanns nu att på marknivå under åtskillig tid och skydden i högt gräs. Att då kunna springa med två ben blev en fördel och människan började därför i överlevnadssyfte från rovdjur efterhand att ställa sig upp som tvåfoting. Den gren som klarade detta av människosläktet tog över. Den gren som inte klarade det åts upp av vilddjuren efterhand.


Detta är kontentan i teorin av en ny rapport från University of Kansas. I rapporten nämns om hur det var för ca 2,6 miljoner år sedan. Tiden då Jorden supernovors effekter nådde Jorden och atmosfären  bombarderades på jorden med effekterna av relativt nära supernovors explosioner som resulterade i galaktiska ”Cosmic-ray jonisering innebärande bland annat att den kosmiska strålningen av atomära och subatomära partiklar rört sig genom universum i hastigheter nära ljusets. Det var mest protoner och de kan ha haftoförklarligt stor kinetisk energi mycket större än vad man kan åstadkomma i partikelacceleratorer.



Effekten bör ha resulterat i skogsbränder och ha bidragit till övergången från skog till savann i nordöstra Afrika.


”Det är tänkt att det redan fanns vissa tendens för hominiderna att gå på två ben, redan innan denna händelse. Men de var främst anpassade för att klättra runt i träden. Efter denna omvandling av terrängen från skog  till savann, skulle de mycket oftare behöva gå från ett träd till ett annat över gräsmark och bli bättre på att gå uppresta. De kunde se över toppar av gräs och se sig om efter rovdjur. Det kan vara denna omvandling till savann som bidragit till den moderna människan som upprättgående varelse.


Bild från vikipedia på Resterna efter Keplers supernova, SN 1604.Denna finns belägen 20000 ljusår bort i riktning mot stjärnbilden Ormbäraren.

Inga kommentarer: