Google

Translate blog

måndag 3 juni 2019

Ytterligare 18 exoplaneter är nu hittade


Astronomer har upptäckt 18 exoplaneter till med en storlek lik jorden. Planeter därute som tidigare missats då vi inte kunnat upptäcka  planeter av denna storlek utan enbart tecken från betydligt större planeter bland runt stjärnorna därute. Många av exoplaneterna är upptäckta av upptäckta av Keplerteleskopet.


 Den största är lite över två gånger storleken av jorden. Den minsta ca 69 procent av jordens storlek. De har tidigare missats då tekniken inte kunnat upptäcka dem på grund av dess storlek. Men nya algoritmer har nu kunnat användas för att undersöka solsystem därute vi redan funnit så kallade superjordar runt.


Men som med dessa algoritmer visat innehåller även planeter av jordens storlek. Inte förvånande alls säkert finns likt i vårt solsystem även dvärgplaneter i dessa solsystem.

För att få mer info om hur man nu kan arbeta för att finna planeter därute i solsystem vi redan undersökt vilka är betydligt mer intressanta än de så kallade superjordar vi redan funnit följ denna länk.


En superjord (på grund av sin storlek betydligt lättare att finna) är en exoplanet med massa  större än Jordens men mindre än vårt solsystemets gasjättar Uranus och Neptunus vilka är 14 respektive 17 gånger så stora som jorden.


Bild från vikipedia på två möjliga superjordar med Jorden som jämförelse storleksmässigt. OBS: dessa på bilden är bara illustrationer.

Inga kommentarer: