Google

Translate blog

onsdag 6 maj 2020

Solvinden är när den når oss hetare än den borde vara enligt termodynamikens lagar.


Solen matar ständigt ut en ström av laddade partiklar som vi kallar solvinden. Då denna plasma expanderar genom rymden svalnar den på sin väg mot oss. Men inte alls så mycket som termodynamikens lagar säger.



Solvindens existens upptäcktes 1959.  Men det finns ännu egenskaper hos denna  som fortfarande inte är väl förstådda säger Stas Boldyrev, professor i fysik vid University of Wisconsin. Utöver honom säger Madison från samma plats och huvudförfattare till studien om solvinden i ett uttalande. "Inledningsvis trodde forskarna att solvinden måste svalna mycket snabbt när den expanderar från solen ut i rymden men satellitmätningar visar att när den når jorden är dess temperatur 10 gånger större än väntat. Så, en grundläggande fråga är: Varför den inte svalnat till den nivå termodynamikens lag säger?


Partiklar som kastas ut av solen är en blandning av positivt laddade joner och negativt laddade mycket lätta elektroner. De negativt laddade elektronerna rör sig mycket snabbt bort från solen med de positivt partiklarna släpande bakom sig. Då solvinden expanderar tenderar den bestå av en elektrisk laddning bestående aven negativ front och en positiv bak av solvinden. 


Med tanke på detta får det några av elektronerna att röra sig långsammare, att sakta ner ännu mer och bli "fångade" i denna expansion av solvind. Det visade sig att den snabba fören i solvinden av negativt laddade elektroner förlorar värmen långsamt till den efterföljande delen av solvinden så att solvinden inte förlorar så mycket värme som en enkel termodynamisk expansion matematiskt uträlknat skulle göra.


"I solvinden, finns en varm elektronström från solen som håller i sig till mycket stora avstånd och som förlorar sin energi mycket långsamt " säger Boldyrev. "Det visar sig att våra resultat är mycket väl överensstämmande med mätningar av temperaturprofilen för solvinden och kan förklara varför elektrontemperaturen sjunker med avståndet men långsamt."


Hoppas det är tydligt (min anm.) enligt ovan annars läs mer om fenomenet här. 

Bild  från vikipedia på solen.

Inga kommentarer: