Google

Translate blog

lördag 23 januari 2021

Exoplaneten TOI-561b svävar runt en av de äldsta stjärnorna i Vintergatan

 


En ovanligt het stenig planet har hittats i omloppsbana runt en av de äldsta stjärnorna i Vintergatan.

Studien av denna ska snart publiceras i Astronomical Journal presenterades för American Astronomical Society.

Exoplaneten, känd som TOI-561b ingår i ett av de äldsta och mest metallfattiga planetsystem som hittills upptäckts i Vintergatan.

Stjärnan TOI-561 är värd för tre planeter som upptäckts av NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Teleskopet som lanserades 2018 och tog över efter Kepler. Likt de exoplaneter som upptäcktes av Keplerteleskopet vilka alla betecknats med ett K i början har upptäckter från TESS alla ett T som begynnelsebokstav.

"Denna planet bildades vid en tidpunkt då majoriteten av stjärnorna i vår galax först började lysa," säger Weiss en av de som upptäckte objektet.


TOI-561b är en halv gång större än Jorden med en densitet likt Jordens. Dess ålder är 10 miljarder år och finns 280 ljusår från jorden och har en temperatur av ca 1700 C. DEn finns  i riktning mot stjärnbilden Sextanten en stjärnbild som kan ses i nivå med horisonten. (se bild). Betydligt äldre än vår jorden som är ca 4,5 miljarder år .

"Information om en planet ger oss en känsla av om planetens yta kan ha liv som vi känner det," säger Kane en av de som arbetat med upptäckten och tillägger "Fast denna speciella planet osannolikt är bebodd idag kan den vara ett tecken på många steniga världar som ännu inte upptäckts runt vår galax äldsta stjärnor."

Man kan tänka sig (min anm.) om det finns liv på en planet av denna ålder att denna planet då kan ha upplevt många civilisationers uppgång och fall. Om det finns en mycket gammal civilisation på en planet av detta slag kan vi bara fantisera om hur den kan vara eller hur den kunnat bevaras.

Bild från vikipedia som visar riktningen var solsystemet finns i Vintergatan.

Inga kommentarer: