Google

Translate blog

måndag 1 mars 2021

Det svarta hålet i galaxen NGC 1600 noggrant undersökt.

 


NGC 1600 är en elliptisk galax 200 ljus bort i riktning mot stjärnbilden Floden.  I NGC 1600 centrum finns ett svart hål med en massa på 17 miljarder solar.

Med hjälp av NASA: s Chandra röntgenobservatorium har astronomer från College of Alabama i Huntsville undersökt det centrala området i galaxen NGC 1600 så noggrant det går med dagens teknik och då i första hand det är ultramassiva svarta hålet. "Med hjälp av nya Chandra-observationer tillsammans med data från tidigare chandra- undersökningar av NGC 1600 har de kommit fram till  temperatur- och densitetsprofilerna inom Bondi-accretionsradien ända ner till en radie av 0,16 kpc från det centrala ultramassiva svarta hålet", skrev forskarna i onlineskriften arXiv.org.

 Resultaten var förvånande eftersom de skiljer sig från den förväntade temperaturförändringen i riktning mot mitten som man  förväntar sig enligt klassisk Bondi-accretion. 

Det intressanta med denna galax är att den är enligt den förförståelse vi har om galaxer och svarta hål att detta svarta hål är betydligt större än förväntat i en galax av denna storlek.

Varför det svarta hålet här är så kompakt och stort i förhållande till galaxen den finns i? Det vet vi inte. Forskningen ovan är en del i att försöka förstå varför. Kan det vara sammanslagningar från flera svarta hål av mindre storlek (min anm.). Det finns galaxer där flertal mindre svarta hål dansar runt. Ex galaxen Arp 220, som ligger 250 miljoner ljusår från jorden där många svarta hål slukar stjärnor på löpande band.

Bild Galax NGC 1600 finns i en galaxgrupp av ca 30 galaxer. Bild Hubbleteleskopet (vikipedia)

Inga kommentarer: