Google

Translate blog

onsdag 3 mars 2021

Ytterligare en så kallad superjord har hittats därute.

 


Med hjälp av RV-teknik (Radialhastighet) vilket är den komponent av ett föremåls hastighet som är riktad emot eller bort från en observatör. Radiell hastighet kan mätas med instrument som använder sig av dopplereffekten (rödljusförskjutning). 

Med användning av denna teknik har astronomer upptäckt en  ny främmande värld en så kallad superjord. En superjord är en exoplanet vars massa är större än Jordens men mindre än solsystemets mindre gasjättar Uranus och Neptunus. Upptäckten som gjordes av Hubbleteleskopet var en del i HADES- och CARMENES-programmen. ADES and CARMENES collaboration. 

Exoplaneten som fått beteckningen GJ 740b kretsar kring en ljus stjärna cirka 36 ljusår bort och är minst tre gånger mer massiv som jorden (därav namnet superjord). Fyndet beskrivs i en artikel publicerad 18 februari i arXiv pre-print server. Tack vare radiell hastighet (RV) teknik har nu över 600 exoplaneter upptäckts och 116 av dem har hittats runt M dvärgstjärnor. Stjärnor av gul färg vilka kan jämföras med vår sol vilken dock ej är en dvärgstjärna.

HArps-n red Dwarf Exoplanet Survey (HADES) och Calar Alto gör högupplöst sökning efter M dvärgar med infraröda och optiska Echelle Spektrografer (CARMENES) projektet har varit avgörande i sökandet efter nya främmande världar som kretsar runt dessa de vanligaste stjärnorna i vår galax.

"Vår analys av 129 HARPS-N, 57 HARPS och 32 CARMENES-spektra av GJ 740 tagna under 11 år visar närvaron av en superjord som kretsar runt stjärnan", skrev forskarna i tidningen.

 

En planet med en massa på minst 2,96 jordmassor som kretsar ett varv runt sin sol  på 2.377 dag på ett avstånd av ca 0.029 AU (1 AU är avståndet jorden-solen) från den. Det gör att den ej befinner sig i den livsvänliga zonen runt sin sol då den ligger för nära sin sol. Medeltemperaturen på GJ 740 b beräknades till 555C.

 

Med tanke på att radien av GJ 740 b är okänd är sammansättningen av denna planet ännu inte fastställd. Men dess massa och korta omloppsperiod tyder på att det är ett stenigt föremål.

 

Solen GJ 740 är en ljus stjärna av spektraltyp M1V. Den har en radie på cirka 0,56 solradier och en massa på cirka 0,58 solmassor. Stjärnans rotationsperiod uppskattades till cirka 35,56 dagar, medan dess effektiva temperatur ligger på en nivå av 3600C.

Bild från http://www.sci-news.com/ som visar hur det kan se ut där planeten GJ 740b till höger  i bild kretsar runt sin sol GJ 740 kan gestaltas.

Inga kommentarer: