Google

Translate blog

tisdag 26 oktober 2021

En planet som klarade sig när dess sol omvandlades till en vit dvärgstjärna

 


Vi vet att solen så småningom kommer att sluta som en "vit dvärg", en utbränd utslocknad stjärnrest vars dunkla ljus gradvis bleknar in i mörkret. Denna omvandling kommer att innebära en våldsam process som kommer att förstöra ett okänt antal av planeterna i vårt solsystem.

 

Frågan vilka planeter som kommer att överleva solens sista tid är diskuterade? Ett sätt att söka svaret är att se på ödet för andra liknande planetsystem. Något som har sina svårigheter. Den svaga strålningen från vita dvärgar gör dess kvarvarande planeter svåra att upptäcka – de finns bokstavligen i mörkret.

 

Faktum är att av de över 4 500 exoplaneter som för närvarande är kända har bara en handfull hittats runt vita dvärgar och platsen för dessa planeter tyder på att de anlände dit efter stjärnans död (jag undrar hur detta kunnat ske ingen förklaring hittad på det påståendet i artikeln jag utgått från (min anm.).

Den nya exoplanet, som nu upptäckts runt en vit dvärg ca 1600 ljusår bort mot centrum av vintergatan hittades med hjälp av Keck Observatory (direktlänk här till observatoriets hemsida) på Hawaii och är en jupiterlik planet både i mass- och omloppsbana i jämförelse med jordens.

 En stjärnas förvandling till en vit dvärg innebär en våldsam fas där den först blir en uppsvälld "röd jätte", hundratals gånger större än tidigare. Vi tror att denna exoplanet överlevde denna fas den var tillräckligt långt från uppsvällandet av solen till den röda fasen.  

 

När vår sol så småningom blir en röd jätte kommer dess storlek  att nå ända till jordens nuvarande bana på ett ungefär. Det betyder att solen (förmodligen) kommer att uppsluka Merkurius och Venus och möjligen jorden – men vi är inte säkra. Men med vår upptäckt av denna nya exoplanet därute kan vi nu vara mer säkra på att ex Jupiter verkligen kommer att klara sig och utöver det planeterna bortanför denna.

Men vi kan ha en felmarginal i positionen för den nämnda exoplaneten ovan innebärande att den finns nästan hälften så nära den vita dvärgen som Jupiter för närvarande är till solen. I så fall är det ytterligare bevis för att Jupiter, och Mars, kommer att klara sig.

Jag anser dock att vi aldrig helt säkert kan veta hur stor en vit dvärg var i sin glans dagar som sol. Något som är viktigt att veta då vi ser vilka planeter som klarat sig vid uppsvällandet i den röda fasen (min anm.) Kommer Jorden att klara sig när solen sväller upp? Kanske men inte som en beboelig planet allt kommer att brinna upp.

Bild vikipedia.  Om 5 miljarder år blir Solen en röd jätte och kommer att expandera till ca 250 gånger större än sin nuvarande storlek. De innersta planeterna, Merkurius, Venus och troligen Jorden, kommer att slukas. Den lilla pricken är solen i dag den stora röda dess storlek när den svällt upp i jämförelse med dess storlek i dag.

Inga kommentarer: