Google

Translate blog

torsdag 2 februari 2023

En intressant radiosignal 8 miljarder ljusår bort

 


Genom att använda skev rumtid som förstoringsglas har astronomer plockat upp den mest avlägsna signalen av sitt slag hittills från en avlägsen galax. Signalen kan ge nya insikter om hur universum bildades.

Radiofrekvenssignalen, som plockades upp av Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) i Indien kom från galaxen SDSSJ0826+5630 som finns 8,8 miljarder ljusår från jorden.

Signalen är i form av en emissionslinje från universums ursprungligaste element: neutralt väte. I efterdyningarna av Big Bang existerade detta element över hela kosmos som en turbulent dimma från vilken de första stjärnorna och galaxerna bildades. Dessa första galaxer och dess stjärnor var metallfattiga.

Astronomer har länge sökt efter avlägsna signaler från neutralt väte i hopp om att hitta det ögonblick då de första stjärnorna började lysa. Men med tanke på de stora  avstånden har dessa signaler visat sig svåra att upptäcka.

Med den nya studien vars resultat publicerades den 23 december i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society visas att genom en effekt som kallas gravitationslinsning kan astronomer fås möjlighet att upptäcka existensen av neutralt väte. Läs mer om hur detta fungerar här.

"En galax avger olika typer av radiosignaler", säger studiens huvudförfattare Arnab Chakraborty kosmolog vid McGill University i Kanada, i ett uttalande "Hittills har det bara varit möjligt att fånga just detta slags signal från en galax i närheten, vilket begränsar vår kunskap till de galaxer som ligger närma jorden."

Med gravitationslinsning kan detta avstånd utökas betydligt(min anm).

I sin allmänna relativitetsteori förklarade Albert Einstein att gravitationen inte är en osynlig kraft utan snarare är det rumtiden som böjer sig och förvrängs i närvaro av materia och energi. Gravitationslinsning uppstår när ett massivt objekt finns mellan våra teleskop och dess källa. I det här fallet det rymdvridande  gigantiska stjärnbildande galaxen SDSSJ0826+5630, som använde sin kraftfulla vridningseffekt för att fungera som en lins som styrde en svag och avlägsen neutral vätesignal i fokus för GMRT.

"I det här specifika fallet böjdes signalen genom närvaron av en annan massiv kropp i detta fall en annan galax, mellan målet och observatören", säger studiens medförfattare Nirupam Roy, docent i fysik vid Indian Institute of Science, i uttalandet. "Detta resulterade effektivt i förstoring av signalen med en faktor 30, vilket gjorde att teleskop kunde plocka upp den."

Samma fenomen har man hjälp av  inom ljusfenomen.

Inlägget är en sammanfattning och egna tankar efter att ha läst en artikel av Ben Turner  a U.K. based staff writer at Live Science.

Bild https://www.pexels.com/ ut i rymden.

Inga kommentarer: