Google

Translate blog

torsdag 2 maj 2024

En molekyl som inte tidigare hittats i rymden

 


Ny forskning av MIT-professorn Brett McGuires grupp har avslöjat förekomsten av en ej tidigare känd molekyl i rymden.

Zachary T.P. Fried, doktorand i McGuire-gruppen huvudförfattare till en ny publikation (se nedan) arbetade med att lägga pussel bestående av bitar som samlats in från  världen, som bortom MIT (Massachusetts Institute of Technology, i USA) till Frankrike, Florida, Virginia och Köpenhamn, för att uppnå denna nya upptäckt.

– Vår grupp försöker förstå vilka molekyler som finns i områden i rymden där stjärnor och solsystem så småningom kommer att ta form. ---Vi gör detta genom att titta på molekylernas rotationsspektra, de unika ljusmönster som avges när de tumlar runt i rymden beskriver Fried.

För att upptäcka nya molekyler i rymden måste man först ha en idé om vilken molekyl man ska leta efter och sedan spela in dennas spektrum i labbet här på jorden och därefter leta efter detta spektrum i rymden med hjälp av teleskop. För att göra detta har McGuire-gruppen nyligen börjat använda maskininlärning för att få förslag på bra målmolekyler att söka efter.

År 2023 föreslog en av dessa maskininlärningsmodeller att forskarna borde rikta in sig på en molekyl som kallas 2-metoxietanol

För att kunna detektera denna molekyl med hjälp av observationer med radioteleskop behövde gruppen först mäta och analysera dess rotationsspektrum på jorden. Forskarna kombinerade experiment från University of Lille i Frankrike, New College of Florida (Sarasota, Florida) och McGuire-laboratoriet vid MIT för att söka detta spektrum över ett bredbandsområde av frekvenser som sträcker sig från mikrovågor till submillimetervågfrekvenser  (cirka 8 till 500 gigahertz).

De data som samlades in i dessa mätningar gjorde det möjligt att söka efter molekylen med hjälp av ALMA-observationer (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array i Chile) mot två separata stjärnbildningsområden: NGC 6334I och IRAS 16293-2422B. Medlemmar i McGuire-gruppen analyserade dessa teleskopobservationer tillsammans med forskare vid National Radio Astronomy Observatory (Charlottesville, Virginia) och Köpenhamns universitet, Danmark.

"I slutändan observerade vi 25 rotationslinjer av 2-metoxietanol som stämde överens med den molekylära signalen som observerades från NGC 6334I (ett område i Cat’s Paw Nebula) matchade här vilket resulterade i en säker detektion av 2-metoxietanol från denna källa", beskriver Fried. Än mer om detta projekts resultat kan man läsa om här från Massachusetts Institute of Technology.

Forskarlagets artikel heter "Rotational Spectrum and First Interstellar Detection of 2-Methoxyethanol Using ALMA Observations of NGC 6334I" publiceras den 12 april i tidskriften The Astrophysical Journal Letters.

Bild vikipedia av uppbyggnaden av 2-Metoxietanol.

Inga kommentarer: