Google

Translate blog

måndag 26 april 2021

Ny stjärnkarta på det yttre av Vintergatan

 


Astronomer har använt data från NASA- och ESA-teleskop (Europeiska rymdorganisationen) för arbetet och har nu släppt en ny himmelskarta över den yttersta delen av vår galax. Känt som den galaktiska glorian. Området ligger utanför de virvlande spiralarmarna som bildar Vintergatans igenkännliga centrala skiva och är ett område med färre stjärnor. Vårt solsystem finns i ytterkanten av en spiralarm. . Glorian kan verka som mer eller mindre tom på stjärnor. Men teoretiskt anses den innehålla en massiv reservoar av mörk materia. Det slag av mystisk osynlig substans som tros utgöra huvuddelen av all massa i universum.

Datan för den nya kartan kommer från ESA: s Gaia-uppdraget och NASA: s Near Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer (NEOWIS).  ”NEOWISE” var i arbete från 2009 till 2013 under namnet WISE. Studien använder sig av data som samlats in sammantaget mellan 2009 och 2018. 

Följ denna  länk där en kort film visar kartans registrering. https://www.nasa.gov/feature/jpl/astronomers-release-new-all-sky-map-of-milky-way-s-outer-reaches

Bild från vikipedia en illustration av vintergatan.

Inga kommentarer: