Google

Translate blog

onsdag 29 januari 2020

Mystiska dammrika objekt rör sig vid vintergatans centrum


Det har gått nästan ett decennium sedan objekten som kallas G1 och G2 upptäcktes av astronomer runt om i världen. Det är dimmiga objekt på banor vid det svarta hålet i Vintergatans centrum.  I storlek som flera jordklot. Materialet i dem anses vara en kompakt blandning av gas och damm men objektens rörelsemönster är likt en stjärnas.  

Nu har det visat sig att dessa objekt inte är ensamma.

I tidskriften Nature har nyligen en ny studie publicerats där det beskrivs att ytterligare fyra så kallade G-objekt i Vintergatans centrum hittats. Objekt av samma slag som G1 och G2. Det tredubblar antalet G-objekt och det visar sig även att de alla har olika omloppsbanor.

 De är därför inte delar av samma struktur som delat upp sig. ”De sex identifierade G-objekten anses  ha uppstått självständigt. Det tyder på att de inte sällsynta, säger studiens huvudförfattare, Anna Ciurlo från University of California, Los Angeles vilken tillsammans med sina kollegor har de som upptäckt de nya föremålen genom studier under i 13 år av centrala Vintergatan. För arbetet har de använt data som samlats in av ett instrument på en av Twin Kecks teleskop på Hawaii.


Objektens omloppsbanor runt centrala Vintergatan sträcker sig från 170 till 1 600 år. "Resultaten från denna studie ser mycket, mycket trovärdiga ut” säger Stefan Gillessen vid Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics i Garching, Tyskland vilken upptäckte G2 men inte var inblandad i den nya studien.


 Förutom att indikera att G-objekt inte är ovanliga himmelska engångseffekter kan de nya observationerna hjälpa till att lösa det fundamentala mysteriet om deras ursprung. Ciurlo och hennes kollegor tror att de är resultatet av att binärastjärnor slås samman till stjärnstoff (material vid stjärnbildningsprocessen och som jag tolkar det misslyckats i denna, binära stjärnor är samma sak som dubbelstjärnor).


Det finns även andra teorier om dess ursprung där vätgasmoln etc är ursprunget (min anm.) Men själv tycker jag ovanstående verkar trolig. Jag anser även att det troligen kommer att upptäckas fler och att fenomenet inte är unikt för Vintergatan utan finns i de flesta kanske alla galaxers centrum. Kanske fenomenet även finns utanför centrum. 

Men det är möjligt att just närheten till ett svart hål får dessa binära stjärnors konstruktion att misslyckas och ge dessa objekt (enligt mitt resonemang ovan om misslyckad stjärnbildning)
  

Bild från vikipedia som visar en illustration av Vintergatan som visar dess armar och solens placering (originalbild från NASA).

Inga kommentarer: