Google

Translate blog

lördag 11 juli 2020

Aluminumoxid funnet i exoplanets atmosfär


Astronomer från SRON - Nederländska institut för rymdforskning - har visat att det finns aluminiumoxid (AlO) i spektrumet från exoplaneten WASP-43 b.
WASP-43b är en gasjätte i storlek som Jupiter i konstellationen Sextanten en liten svag stjärnbild vid himmelsekvatorn där ytterligare 88 moderna stjärnbilder ( i vår tid namngivna stjärnbilder) finns. WASP-42b finns runt sin sol WASP-43 en K-stjärna 261 ljusår bort.

 Upptäckten ären överraskning eftersom AlO förväntas (där detta finns) vara dolt i de nedre atmosfärskikten. Detta är andra gången astronomer observerar molekylen i en exoplanets övre atmosfär.

För att bestämma sammansättningen av en exoplanets atmosfär undersöker astronomer ljuset från stjärnan i spektrum när den förmörkar sin moderstjärna. Under en sådan "transit" lyser stjärnan genom planetens atmosfär och stjärnljuset absorberas vid vissa våglängder. Detta resulterar i en spektral "streckkod" som förråder närvaron av vissa molekyler - i detta fall aluminiumoxid.

En uppenbar förklaring till de starka rörelser som uppstår i atmosfären i WASP-43b:s atmosfär som resulterar att detta ämne finns högre upp i atmosfären vet vi inte.  
Frågan är nu om WASP-43b är ett exceptionellt fall eller om detta fenomen är normalt för en varm gasplanet. Framtida rymdteleskop som James Webb teleskop  och ARIEL(Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey)  kanske kan ge ett svar.

Svaret kan även (min anm.) finnas i gasplanetens storlek och ålder eller något slag av vulkanutbrott från en fastare yta som rört om i atmosfären tillfälligt.

Bild från vikipedia på Exoplanet WASP-43b och dess faser runt son sol WASP-43

Inga kommentarer: