Google

Translate blog

måndag 21 juni 2021

Det finns en gigantisk stjärna som blinkar till oss från Vintergatans centrum.

 


Astronomer har nyligen upptäckt en gigantisk blinkande stjärna 25000 ljusår bort i riktning mot vintergatans centrum. Det var ett  internationellt team av astronomer vilka under ledning av Dr Leigh Smith från Cambridge's Institute of Astronomy, som arbetade tillsammans med forskare vid University of Edinburgh, University of Hertfordshire, University of Warsaw i Polen och Universidad Andres Bello i Chile var de första som observerade stjärnan.

Stjärnan har beteckningen VVV-WIT-08  och dess mysterium är att den minskar i ljusstyrka med en faktor 30 vilket får den att den att nästan bli osynlig. Att ljusstyrkan minskar tillfälligt är något som  många stjärnor gör eftersom de pulserar eller förmörkas av en annan stjärna i ett binärt system (alternativt ett gasmoln). Men det är exceptionellt sällsynt att en stjärna blir svagare i ljusstyrka under en period av flera månader och därefter lyser upp igen.

 Forskarna tror därför att VVV-WIT-08 kan tillhöra en ny klass av "blinkande jätte" i  binära stjärnsystem, där en jättestjärna 100 gånger större än solen förmörkas  med några decenniers mellanrum av en från vår synvinkel  osynlig följeslagare. Följeslagaren kan vara en annan stjärna eller  planet vilken är omgiven av en ogenomskinlig gas- eller dammskiva vilket dp får effekten att den på sin färd runt stjärnan täcker denna tillfälligt under viss tid på sin varvning.

Studien om VVV-WIT-08 publiceras i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Ett annat stjärnsystem av det här slaget har varit känt länge. Jättestjärnan Epsilon Aurigae vilken  nu upptäckts delvis förmörkas av ett enormt dammoln  vart 27:e år vilket resulterar i en 50 % dämpningseffekt av dess ljus som når oss. Ett andra exempel, TYC 2505-672-1 hittades för några år sedan och innehar det nuvarande rekordet för nedtoning av ljus i dess binära stjärnsystem med en omloppstid av 69 år ett rekord vilket VVV-WIT-08 för närvarande utmanar.

Det brittiska teamet har även hittat ytterligare två av dessa märkliga jättestjärnor utöver VVV-WIT-08, vilket än mer tyder på att man hittat en ny klass av "blinkande jätte" stjärnor vilka blir spännande för astronomer att undersöka vidare.

VVV-WIT-08 hittades av VISTA Variables i Via Lactea-undersökningen (VVV), ett projekt som använder det brittiskbyggda VISTA-teleskopet i Chile som drivs av European Southern Observatory där man observerat samma miljard stjärnor i nästan ett decennium för att söka efter exempel med varierande ljusstyrka i den infraröda delen av spektrumet. Det verkar  finnas omkring ett halvt dussin potentiella kända stjärnsystem av denna typ som innehåller jättestjärnor och stora ogenomskinliga skivor. "Det finns säkert fler att hitta, men utmaningen nu är att ta reda på vad de dolda följarna är och hur de kom att omges av skivor, trots att de kretsar så långt från jättestjärnan (sin sol)", säger Smith. " På så sätt kan vi lära oss något nytt om hur den här typen av system utvecklas."

Kan vara ett eller flera mycket täta damm- gasmoln som kretsar snabbt runt stjärnan och ger effekten (min anm.).Men det är antaganden.

Bild från https://www.youtube.com/watch?v=2hQN0IaGrP4 se gärna en kort film på fenomenet.

Inga kommentarer: